Spennende byutvikling i Moss og Tromsø

 
Spennende byutvikling i Moss og TromsøBildet: Vervet er et gammelt skipsverftsområde sentralt i Tromsø. Den sentrumsnære tomten har en fantastisk beliggenhet med utsikt mot hele skipsleia, Ishavskatedralen, Tromsdalstiden og inn mot sentrum. Illustrasjon: LPO arkitekter.
På et gammelt industriområde i Moss har LPO arkitekter bidratt til helt ny bydel, med en miks av boliger, næring, kultur og havnefront, kalt «Verket». Det samme arkitektkontoret har regulert og utviklet den nye bydelen «Vervet» i Tromsø.

Av Bjørn Laberg

Tom Sletner, daglig leder og arkitekt i LPO, mener det er flere likhetstrekk ved de to prosjektene, på hver sin kant av landet.

- Begge prosjektene har en spektakulær beliggenhet ved vannkanten. Både den sjønære beliggenheten, utsikts- og lysforholdene legger til rette for veldig høy bokvalitet i begge prosjektene. Begge ligger i randsonen av etablerte bysentra og utvider disse, med et mangfoldig program, men med en hovedvekt på boligutvikling, sier Sletner til Byggfakta.

Han mener dessuten at prosjektene legger til rette for sentrumsutvidelse og bidrar til revitalisering, ved å skape nytt byliv i form av nye havnepromenader, plasser, badeplasser, tilknyttet serveringsteder, hotell og andre attraksjoner.
- Både Verket og Vervet åpner opp tidligere avstengte industriområder og bruker industrihistorien som utgangspunkt for å videreutvikle nye stedsidentiteter, mener han.

LPO arkitekter har siden 2017 regulert og utviklet den nye bydelen på oppdrag for utbyggeren Vervet AS. Opprenskningen av et område hvor det i 170 år var verftsindustri, har kostet tid og ressurser. Alle massene på land er fjernet og byttet ut. Det er kanskje den største miljøjobben som er gjort i Nord-Norge i denne perioden. I tillegg bygges det en moderne bydel med fokus på klima, delingsløsninger og grønne valg med tanke på både tjenester og transport.

Første kapittel av Vervet er nå ferdigstilt med Maskinverkstedet og Cortenbygget, et leilighetsbygg for utleie, som sto ferdig desember 2019. Deretter reiser bydelen seg, steg for steg, med totalt 440 nye hjem, et hotell på 16 500 m2 og hele 22.400 kvadratmeter næringsareal. Den neste store milepæl være i 2022 da beboerne til 138 leiligheter får flytte inn. Vervet bydel planlegges ferdigstilt og klar for siste overtakelse sommeren 2027.

Du kan lese hele reportasjen om Vervet og Verket i kommende utgave av NYE Byggfakta, som snart er ute hos abonnentene.

NYE Byggfakta har et opplag på 12.200, hvor VVS- og VA er et viktig og intergret tema i magasinet.

Ikke abonnent på NYE Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et gratis prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her


 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår