Snart klart for anbudsrunde på Vemork

 
Snart klart for anbudsrunde på VemorkFoto: Tomasz Wacko / NIA
AKTUELLE PROSJEKTER: Norsk Industriarbeidermuseum ønsker å bygge et vernebygg over ruinene av hydrogenfabrikken med tungtvannskjelleren på Vemork. Planlagt byggestart er mai 2020.

Av Bjørn Laberg

Den planlagte anskaffelsen gjelder kontrakt(er) knyttet til bygge- og anleggsarbeid. Endelig anbudsutlysing vil skje i januar 2020, hvor målet er å ha undertegnet kontrakter innen utgangen av mars. Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har ambisjon om byggestart i mai 2020

Hydrogenfabrikken på Vemork sto ferdig i 1929, og var et viktig element i industrieventyret Norsk Hydro. Best kjent er Hydrogenfabrikken fordi den var målet for tungtvannsaksjonen, sannsynligvis den mest kjente sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under andre verdenskrig.

I 1977 var Hydrogenfabrikken nedslitt og ikke lenger i bruk, og den ble sanert gjennom sprengning. Rester av fabrikken ligger imidlertid bevart under bakken, og bevarte bygningselementer er fredet. I 2017 og 2018 ble det gjennomført en industriarkeologisk utgraving som avdekte en nesten intakt kjeller med rommet hvor tungtvannsaksjonen ble gjennomført.

Anleggsarbeidet som skal utføres omfatter bygging av nytt vernebygg på og rundt ruinen av hydrogenfabrikken med tungtvannskjelleren, oppgradering av museets renseanlegg og etablering av permanent massedeponi/parkeringsplass cirka 100 meter nedenfor ruinen mot Vemork-juvet.

- Alt som er avdekket av bygningselementer i tungtvannskjelleren er fredet. Dette gir tilbyderne en ekstra utfordring, da det vil bli stilt særlige krav til dokumentasjon av antikvarisk kompetanse for utførende virksomhet, sier byggherre og NIA direktør, Runar Lia. 

- Vi har per i dag bevilget 50 millioner kroner til prosjektet, som har en kostnadsramme på 60 millioner kroner. Vi håper å kunne ønske besøkende inn i det nye tungtvannsmuseet sommeren 2021, sier Lia.

Kilder: ByggeNorge / Byggfakta Live / NIA

FAKTA:
Kommune: Tinn
Tiltakshaver: Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork / Tinn kommune
Entrepriseform: Delt entreprise
Antatt byggestart: mai 2020
Netto areal: 600 kvm
RI Byggeteknikk: Sweco Norge AS
Arkitekt: Sweco Norge AS

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår