Smartbygg skal effektivisere driften

 
Smartbygg skal effektivisere driftenNytt smartbygg i Karvesvingen 5 i Oslo. (Foto: Daniel Jacobsen).
Med nærmere 6.000 sensorer i bygget håper smartbyggrådgiverne i Multiconsult at det nye bygget vil stimulere de ansatte til å jobbe smartere. Sensorene skal blant annet måle tilstedeværelse, temperatur og bevegelse.

Bygget ligger i Karvesvingen 5 i Oslo.

Adgang, belysning og praktiske gjøremål er blant funksjonene de ansatte selv styrer, via en smarttelefon og bygget selv optimaliserer driften ved bruk av avansert dataanalyse. Nå er bygget, som er et av de fremste smartbyggene i Europa, tatt i bruk.

En dataplattform er utviklet spesielt for dette prosjektet og henter informasjon fra byggsystemer og sensorer, samtidig som den styrer blant annet ventilasjon og energiforbruk.

Bygget sertifiseres som BREEAM-NOR Excellent og skal oppnå passivhusstandard og energiklasse A, skriver Multiconsult i en pressemelding.

Höegh Eiendom eier bygget sammen med AF Gruppen. LOF Arkitekter as har utformet bygget. Scenario er interiørarkitekt. Leietakere er blant annet IT-selskapet ATEA, Schindler, Signify / Phillips, Brother, Com4, Ö med flere.

I slutten av februar flyttet IT-selskapet ATEA inn i Karvesvingen 5, sammen med flere andre teknologiselskaper. Kontorbygget er energieffektivt og har moderne løsninger og design. Det som imidlertid skiller Karvesvingen 5 fra andre  bygg er smartfunksjonene som er utviklet for bygget.

- Enkelt forklart sammenkobler vi de tekniske systemene og bruker sensorteknologi. De gode opplevelsene skal skape en positiv jobbhverdag som forhåpentligvis fører til større effektivitet og økt tilfredshet, sier Jørgen Christoffer Flaa i Höegh Eiendom i en pressemelding.

Flaa forteller at de ansatte styrer mye av sin kontorhverdag gjennom smarttelefonen og en egen app, blant annet når det gjelder adgang, heisbestilling, lys, møteromsbooking og hvor de skal ha sin arbeidsplass. Samtidig analyserer og bruker bygget innsamlet data for å tilpasse og justere lys, klima og energibruk.

Løsningene og datarkitekturen i bygget er så unike at det finnes få tilsvarende prosjekter i Europa.

- Det finnes mange bygg med smarte enkeltsystemer. I dette bygget er imidlertid dataen samlet inn i en dataplattform, og det er få, om noen andre bygg i Europa som kan vise til tilsvarende løsninger, sier Jørgen Christoffer Flaa.

​IT-selskapet ATEA har vært teknologileverandør i byggeprosjektet, og er samtidig den største leietakeren.

Som et teknologiselskap er vi svært glade for at vi nå “bor” i et smartbygg. Bygget er et utstillingsvindu for smartteknologien vi leverer til våre kunder, samtidig som den skaper en bedre arbeidshverdag for våre medarbeidere, sier Michael Jacobs, adm. dir. i ATEA Norge i meldingen.

​Nye smartbygg er en stor endring for eiendomsbransjen og Höegh Eiendom har jobbet langsiktig for å få på plass løsningene som gjør bygget i Karvesvingen til Europas smarteste bygg.

- Vi tror at data fra bygget i Karvesvingen 5 vil gi oss utvidet innsikt i hvordan et kontorbygg faktisk utnyttes. Denne innsikten ønsker vi å ta med oss videre for å skape tilpassede og fremtidsrettede kontorlokaler for våre kunder, sier Jørgen Christoffer Flaa i Höegh Eiendom.

Løsninger som er tilpasset brukerne er avgjørende for at et smartbygg blir vellykket, noe som krever god planlegging og oppfølging i byggeperioden.

- Det er viktig at bygningene våre skaper gode rammer for brukerne og at teknologiske løsninger tilfredsstiller både brukere og eiere, samtidig som de fungerer i praksis i et livsløpsperspektiv. Smartbygget Karvesvingen 5 viser hva som faktisk er mulig å få til på en god og brukervennlig måte. Som rådgivere for byggeprosjekter vil vi selvfølgelig ta med denne kunnskapen i utviklingen av nye og fremtidsrettede bygg, sier konsernsjef Grethe Bergly i rådgivningselskapet Multiconsult.

 

Fakta om bygget:

Karvesvingen 5 har 11 etasjer, ca. 18.000 m2 og rundt 1000 smarte arbeidsplasser.

Bygget har nærmere 6.000 sensorer for bla. å måle tilstedeværelse, temperatur og bevegelse.

Lysarmaturene er datakablet og utstyrt med sensorer for temperatur og tilstedeværelse.

Wifi-punkter har innebygd bluetooth- og zigbeeantenner, som gir et heldekkende IoT-nettverk.

Adgang, heisstyring og lysstyring gjøres via Smarttelefon. Også andre funksjoner styres via apper.

En dataplattform er utviklet spesielt for dette prosjektet og henter informasjon fra byggsystemer og sensorer, samtidig som den styrer blant annet ventilasjon og energiforbruk.

Bygget sertifiseres som BREEAM-NOR Excellent og skal oppnå passivhusstandard og Energiklasse A.

Höegh Eiendom eier bygget sammen med AF Gruppen, Multiconsult er smartbyggrådgiver og LOF Arkitekter AS har utformet bygget. Scenario erinteriørarkitekt.

Leietakere er blant annet IT-selskapet ATEA, Schindler, Signify / Phillips, Brother, Com4, Ö mfl.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår