Smart metode for støydemping

 
Smart metode for støydemping
Sjenerende støy fjernes enklere når kjente produkter settes sammen på ny måte. Hunton har i to testprosjekter dokumentert trinnlydsverdier på under 53 desibel.

Lavfrekvent lyd er ofte den mest sjenerende støyen i etasjeskiller, og den vanskeligste å redusere. Ved hjelp av riktig produkter og oppbygninger viser nye tester at det enkelt lar seg gjøre. Dette også på lette etasjeskiller, som kanskje tidligere ble ansett som de mest utfordrende. Løsningene er verken fordyrende eller mer tidskrevende.

Historien startet med at Hunton testet fibergipsplater, som normalt benyttes i vegger, i en himling hos SINTEF Byggforsk. Fibergipsplatene ble sammenliknet mot tradisjonelle kartonggipsplater. Resultatene overrasket i positiv forstand, hvor verdiene for fibergipsplatene ga vesentlig bedre demping enn kartonggips - faktisk med hele 5 dB kun på himling.

Videre ønsket Hunton å se hvorvidt de samme resultatene kunne oppnås på en lett etasjeskiller av trebjelker, som normalt sett ligger i grensen av fastsatte krav i Norsk Standard og ofte er utfordrende å tilfredsstille - særlig med tanke på lavfrekvent lyd. Tor Ursin i XL-BYGG Adolf Jahnsen skaffet til veie prosjektet hvor en firemannsbolig skulle settes opp av Boliggruppen ved Jørn Wagenius.

Oppbygningen på firemannsboligens bjelkelag (konstruksjon nedenfra og opp):

  • 2 x 10mm Fermacell fibergipsplater montert på AP profil
  • Bjelkelaget var Hunton I-bjelker 300mm isolert med 200mm steinull.
  • Undergulvet besto av vanlig 22mm spon med trinnlydsplate Hunton Silenico 36mm og 10mm Fermacell fibergips før overgulv av parkett.

Trinn- og luftlydsmålinger utført av Sweco viser resultater som med god margin kommer innenfor kravet - inklusive lavfrekvent lyd, hvor sistnevnte ikke er et krav i standarden, men kun en anbefaling fra SINTEF Byggforsk.

- Det interessante med disse testene er hvor enkelt det er å få til gode resultater i en konstruksjon kun ved å benytte materialer som passer bedre sammen. Vi kan nå dokumentere trinnlydsverdier under 53dB inklusive lavfrekventlyd, og det er kombinasjonen med forbedret himlingsløsning og vekt ovenpå trinnlydsplaten med høy densitet som er det unike med resultatene, sier Løkken.

- Kombinasjonen av Fermacell fibergipsplater og Silencio trinnlydsplater gir så gode resultater at dette bør huseiere, tømrere og boligprodusenter bite seg merke i, avslutter han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår