Sliter med udekket kompetansebehov

 
Sliter med udekket kompetansebehovBildet: Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge
Stadig flere virksomheter melder om vanskeligheter med å rekruttere ansatte med riktig kompetanse, viser tall fra Virksomhetsbarometeret.

Hele fire av ti melder om udekket kompetansebehov. Det er en økning på fire prosentpoeng fra 2018.

- Utenforskap for den enkelte og dårligere konkurranseevne for virksomheten vil være noen av konsekvensene av fortsatt udekket kompetansebehov. Dette understreker hvor viktig der er å jobbe fram gode tiltak for å sikre at ansatte har kompetansen Norge til enhver tid trenger, sier direktør i Kompetanse Norge, Sveinung Skule i en pressemelding.

Siden 2016 har Kompetanse Norge spurt private og offentlige virksomheter i hvilken grad de har et udekket kompetansebehov. Andelen som i stor grad har et udekket kompetansebehov har økt med fem prosentpoeng siden 2016. Når vi også tar med dem som svarte «i noen grad», meldte 41 % av virksomhetene om et udekket kompetansebehov i 2019. Det er altså en økning på fire prosentpoeng fra året før. 

Det er de største virksomhetene som sliter mest med å rekruttere ansatte med rett kompetanse. Fra 2016 til 2019 har andelen av virksomheter med over hundre ansatte som i stor og noen grad har et udekka kompetansebehov økt fra 31 til 53 prosent. 

I disse bransjene øker kompetansebehovet mest:
I enkelte næringer er det en stor økning i andelen som oppgir at de i stor grad har et udekket kompetansebehov fra 2016 til 2019: 

• industri (fra 6 til 14 prosent)
• bygge- og anleggsvirksomhet (fra 5 til 11 prosent)
• varehandel (fra 4 til 12 prosent) 
• transport og lagring (fra 2 til 6 prosent)

- I samarbeid med blant annet partene i arbeidslivet styrer Kompetanse Norge, bransjeprogrammet. Her bidrar vi med ressurser slik at bransjer og sektorer med særlig behov får den kompetansen de trenger for å mestre omstilling. Et annet viktig mål er at flere ansatte skal få den kompetansen de trenger for å bli stående i arbeid lengst mulig, sier Skule.

Disse fylkene sliter i størst grad:
I Finnmark (nå en del av Troms og Finnmark fylke), Vest-Agder (nå en del av Agder fylke) og Østfold (nå en del av Viken fylke) finner du virksomhetene som i størst grad sier at de i stor grad har et udekket kompetansebehov:

• Finnmark: 18 prosent 
• Østfold: 13 prosent
• Vest-Agder: 13 prosent 

Andelen virksomheter som har et udekket kompetansebehov har økt i alle fylker unntatt Vestfold siden 2016. Buskerud (nå en del av Viken), Sogn og Fjordane (nå en del av Vestland) og Troms (nå en del av Troms og Finnmark) er de fylkene som har minst udekket kompetansebehov. 

Last ned Virksomhetsbarometeret 2019  

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår