Slik er Statsbyggs nye BIM-krav

 
Slik er Statsbyggs nye BIM-krav(Foto: Statsbygg).
Statsbygg lanserte den nye versjonen av kravene til BIM-leveranser - SIMBA - på et frokostmøte fredag. Rundt 170 interesserte møtte opp ved Statsbyggs hovedkontor i Oslo for å delta på lanseringen.
Pågangen var så stor at påmeldingen til møtet måtte lukkes bare ett døgn etter at den åpnet.
 
På møtet gikk noen av de fremste BIM-kjennerne fra Statsbyggs faglige ressurssenter gjennom de nye kravene. De viste også frem et nytt digitalt verktøy, som sjekker at dataene som legges inn i BIM-modellene er gode nok. 
Verktøyet vil bli innfaset i alle pågående prosjekter. I nye prosjekter gjelder de nye kravene fra 1. januar 2020.
- De nye kravene vil føre til økt samhandling mellom prosjekterende og utførende aktører i byggeprosjekter. De gjør også at vi sikrer kvaliteten på dataene som legges inn i BIM-modellene. Dermed kan potensialet deres tas ut i langt større grad enn i dag, sier direktør Anders Fylling for faglig ressurssenter, ifølge en pressemelding fra Statsbygg.
 
Bimmenes konge
På frokostmøtet ble det også avslørt hva de nye BIM-kravene skal hete.
Frem til nå har de gått under navnet «BIM-manual», men siden det ikke lenger er dekkende, utlyste Statsbygg en navnekonkurranse. Også den viste seg å være svært populær: 240 forslag kom inn.
Blant mange spenstige bidrag landet juryen til slutt på det Disney-inspirerte SIMBA (Statsbyggs InformasjonsModell-krav for Bygg og Anlegg).
- Et sterkt og godt navn på et sterkt og godt produkt. Nå gleder vi oss til at bransjen tar de nye kravene i bruk. Dette er et stort steg på veien mot realiseringen av Digitalt veikart, sier Fylling i meldingen.
 
Med SIMBA blir flere krav, som frem til nå har vært veiledende, obligatoriske og skal leveres som en del av ferdigstillingen. BIM skal bli en sentral del av FDVU-dokumentasjonen, og skal brukes i hele byggets livsløp.
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår