Skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner

 
Skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner
Det norske teknologiselskapet Steer as lanserer nå sin skybaserte løsning for fjernstyring av anleggsmaskiner. Dette vil bidra til å øke produksjonskapasiteten og minimere risiko ved å fjerne sjåføren fra farlige operasjoner og miljøer.

Farlige operasjoner kan for eksempel være gruvedrift, ustabilt terreng, forurensing, ekstreme temperaturer, eksplosiver og stråling, skriver selskapet i en pressemelding.

Skyteknologi uten begrensninger
Maskinene kan kjøres fjernstyrt via høyoppløselig video uten forsinkelse - eller de kan kjøre semi-autonomt via forhåndsdefinerte ruter. Steer gir sjåføren mulighet til å håndtere flere maskiner samtidig og enkelt bytte kjøretøy med et tastetrykk. Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin ettersom kommunikasjon går over internett (Wi-Fi/4G/5G). Det er allerede i dag fullt mulig å plassere 3 sjåfører i hver sin tidssone rundt om i verden - der alle tre kjører samme maskin i hvert sitt 8 timers skift. Slik kan produksjonen holdes gående uavbrutt 7 dager i uken - gjennom hele året. Selskapet er i samtaler med en større aktør i Midt-Østen som ønsker å benytte denne løsningen for å kutte kostnader, øke kapasiteten og minimere sikkerhetsrisikoen for sine ansatte. I tillegg er et pilotprosjekt i USA under oppseiling.

Integrering av Steer inn i arbeidshverdagen skal være enkelt. Teknologien kan brukes på alle typer kjøretøy uten store investeringer eller ombygginger.
- Hittil har vi koblet opp og fjernstyrt gravemaskiner, bulldozere, dumpere og traktorer fra flere bl.a. Caterpillar, Volvo og John Deere inn i skyløsningen. Egenutviklet hardware og software gjør løsningen ekstremt fleksibel og rask å sette opp, sier Lars Tronsmoen, leder for utviklingsteamet i pressemeldingen.

- Vi har et veldig kraftig og fleksibelt integrasjonslag som lar oss ta ut maskinens originale skjermer og hjelpesystemer for så å plassere disse hos sjåføren flere hundre kilometer unna. Man kan da gjøre akkurat det samme fra den fjernstyrte operasjonsstolen som man kan gjøre i maskinen, sier han.

Solid erfaring og en praktisk tilnærming til teknologiutvikling
Siden oppstarten har en rekke anleggsmaskiner fra blant annet Volvo og Caterpillar blitt testet ut i pilotprosjekter for bl.a. Statnett, Orica Explosives og Forsvaret. Flere tusen timer med fjernstyrt kjøring er gjennomført. Daglig leder Ole Gjermundshaug forteller at pilotprosjekter som dette er helt avgjørende for å teste og videreutvikle teknologien:

- Vi opererer i en praktisk bransje med høyt tempo og mange ukjente faktorer. Her nytter det ikke med en ren akademisk tilnærming. Hele teamet tilbringer mye tid ute i felt sammen med maskinkjørerne slik at vi får raske tilbakemeldinger og innsikt for å kontinuerlig optimalisere og forbedre løsningen. Tett dialog med kunder og sjåfører er en av suksessfaktorene for at utviklingen skjer i takt med markedet.

Veien videre
Fram til nå har firmaet holdt en svært lav profil og fokusert på teknologiutvikling og pilotprosjekter. Til tross for dette ble firmaet tidligere i år invitert av ledelsen i Caterpillar i USA for å presentere løsningen - som viste stor interesse for løsningene og teknologien etter å ha oppdaget firmaet via et Google søk.

- Vi er nå trygge på at løsningen er klar for markedet, og vi er i gang med å skalere opp innen salg, markedsføring og support. I tillegg arbeider vi med å velge ut internasjonale partnere - så her er det bare å brette opp ermene og jobbe videre, sier markedsansvarlig Pål Ligård i meldingen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår