Skjærgårdens pariakaste

 
  • – Problemet er systematikken som ser ut til å ha tatt et fastere grep om ROT-markedet, sier tilsynsleder Bjørn Tore Hansen. (Bakgrunnen i bildet er tilfeldig valgt)

    – Problemet er systematikken som ser ut til å ha tatt et fastere grep om ROT-markedet, sier tilsynsleder Bjørn Tore Hansen. (Bakgrunnen i bildet er tilfeldig valgt)

  • Elendige sanitærforhold (Foto: Arbeidstilsynet).

    Elendige sanitærforhold (Foto: Arbeidstilsynet).

Forrige
Neste
 
Tilbragte du ferien på hytta i sommer? Da la du kanskje merke til at noen jobbet med vedlikehold, tilbygg og reparasjoner. De er nederst i vår klassedelte skjærgård.

Tilbragte du ferien på hytta i sommer? Da la du kanskje merke til at noen jobbet med vedlikehold, tilbygg og reparasjoner. De er nederst i vår klassedelte skjærgård.

 

Tekst og foto: Geir Hasle

Før sommerferien avdekket en aksjon med Arbeidstilsynet, Kystvakta, Skatt, Politiet og Økokrim elendige arbeidsforhold for utenlandske arbeidstakere på byggeprosjekter i kyst-Norge. Aksjonen ble gjennomført i Vestfold, Telemark og Agderfylkene, og viser at skjærgårdsidyllen er brutt. I tillegg florerer svart arbeid, slik at også Skatteetaten fikk nok opp å gjøre. Her er det byggefirmaer og hytteeiere som utnytter ressurssvake utlendinger.

Hvor er moralen?

– Her er pengene språket, og det utvises skremmende liten vilje til å gjøre ting lovlig. Vi snakker om fortidens standard hva arbeidsmiljø og sikkerhet angår, sier Bjørn Tore Hansen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Sør-Norge.

Det er ikke første gang det gjennomføres tilsyn i hytte-Norge langs kysten, men i følge Hansen framstår arbeidskriminaliteten mer organisert enn noensinne. Han er skuffet og flau på nordmenns vegne.

– Hvor er moralen i det å skape det gode liv, basert på andres misère, spør han.

Menneskene det angår, er polakker, litauere og andre østeuropeere. Hansen anslår at for 90 prosent av dem er den norske skjærgården alt annet enn sommeridyllisk.

– Sosial dumping er selvsagt ikke noe nytt, heller ikke i hytte-Norge. Problemet er systematikken som ser ut til å ha tatt et fastere grep om ROT-markedet.

Overtydelig nivåforskjell

De store entreprenørene har stort sett orden i sysakene og tingene på stell, i følge Arbeidstilsynet.

– Men det er ikke de store man ser mest av ute på hytteprosjektene. Der er det de mindre lokale firmaene som råder grunnen, og det er overtydelig nivåforskjell på forholdene som tilbys norske og utenlandske arbeidstakere. Særlig hva sikkerhet angår, opplyser tilsynslederen til Byggfakta.

Oppsummeringen fra den tipsbaserte skjærgårdsaksjonen viser at det ble gitt i gjennomsnitt et pålegg i hvert tilsyn, 50 i tallet. Bedre sikkerhet, spesielt ved arbeid i høyden, var blant påleggene det ble gitt flest av.

– Vi ser ofte at arbeidstakerne på samme tid er glade og redde for vårt besøk. De ønsker bedre arbeidsforhold, men er i skvis mellom flere interesser, sier Hansen.

Med arbeidsgiverne er det annerledes. De bortforklarer, unnskylder seg, trenerer og lar være å forholde seg til pålegg.

Spenne ben for useriøse

– Det vi har sett bekrefter dessverre vårt klare inntrykk av at utenlandske tilbys dårligere arbeidsvilkår enn norske. Det svikter spesielt på sikkerhet, bo- og sanitærforhold, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet, og legger til at det er norske bakmenn i de fleste tilfeller.

– Vi skal gjøre det vanskeligere for de useriøse, og enklere for de seriøse, sier hun.

Arbeidstilsynet ser stadig flere aktører som bevisst omgår reglene og utnytter de mest ressurssvake arbeidstakerne.

– Alle som etterspør tjenester fra useriøse aktører må ansvarliggjøres. Det er uakseptabelt at pris blir viktigere enn sikkerheten og velferden til arbeidstakerne, sier Finboe Svendsen.

 

Svikt på alle plan

* Dårlig sikkerhet

* Så godt som fraværende personlig verneutstyr

* Elendige innkvarterings- og sanitærforhold

* Manglende ID-kort

* Ikke redningsvest til/fra byggeprosjektene

* Lønn langt under tariff, rundt i 60 kr timen

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår