Ski - fra parkeringsplass til ny og levende by

 
Ski - fra parkeringsplass til ny og levende byBildet: Mellom byggene skal det tilrettelegges for flere nye grønne uterom med gode koplinger til stasjonen i alle retninger. Illustrasjon: LPO arkitekter / Grindaker
Sammen med Grindaker har LPO arkitekter deltatt i et parallelloppdrag for fremtidige fortettingsmuligheter av områdene som Bane NOR eier rundt Ski stasjon.

Arealene på om lag 30 mål brukes i dag hovedsakelig til pendlerparkering og tre arkitektteam har vært invitert til å utarbeide forslag til hvordan området best kan byutvikles.

– Vårt mål er at flere skal reise kollektivt for å gjøre Ski til et bedre knutepunkt der flere ønsker å reise kollektivt, sykle eller gå i hverdagen. Dette legger vi til rette for når vi legger til rette for boliger og arbeidsplasser rett ved Follos største knutepunkt, sier Rune Breivik til Østlandet Blad. Han er prosjektsjef i Bane NOR eiendom som står for parallelloppdraget.

Vedtatt sentrumsplan tilrettelegger for byutvikling ved Ski stasjon og danner grunnlag for videre arbeid med å utvikle eiendommene på øst- og vestsiden av jernbanesporene, på til sammen 140 000 kvm.

– LPOs forslag «Always look at the bright side of Ski”, bygger videre på det arbeidet Bane NOR allerede har gjort med stasjonen og det fine rommet rundt, forklarer Lars Haukeland, en av LPOs arkitekter som arbeidet med prosjektet.

Et av hovedgrepene er å organisere innfartsparkeringen på en annen måte enn den er løst i dag da den legger beslag på enorme områder rundt stasjonen.

Bildet: Hele planområdet. Illustrasjon: LPO/Grindaker

– Vi foreslår å løse parkering integrert under bygninger, slik at man kan bruke plassen over til en miks av boliger, kontorer og næringsbygg, noe som vil tilføre området liv og bevegelse hele døgnet.

Til sammen rommer forslaget omlag 625 boliger med en god blanding av små, mellomstore, og store leiligheter, kontor næring og et større hotell. Mellom byggene skal det tilrettelegges for flere nye grønne uterom med gode koplinger til stasjonen i alle retninger.

Han forklarer at forslaget egentlig arbeider videre på det grunnlaget som allerede er lagt ned på stasjonsområdet, slik at det blir en kontinuitet mot en enda flottere og mer levende by, noe Haukeland påpeker allerede er i gang med at Ski storsenter bygger om for å åpne seg opp mot gateplan.

– Vi kan ikke bygge videre på den monotone arkitekturen i sentrum. Vi må bruke mer varierte materialer og former. Forslaget vårt er derfor et variert prosjekter med kontraster i form, skala og materialitet og innebærer en ny identitet for Ski: den lyse siden – Solsiden, avslutter arkitekten som også ser lyst på Skis fremtid som nå har tre gode forslag å velge mellom.

Les mer om planene for Bane NOR har for Ski her: https://skistasjonsby.no/

Kilde: LPO arkitekter

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår