Skal utforme ny T-banestasjon på Lysaker

 
Skal utforme ny T-banestasjon på LysakerLysaker T-banestasjon. Illustrasjon: Asplan Viak, Arup og Longva arkitekter.
Asplan Viak, Arup og Longva arkitekter er valgt til å utforme Lysaker stasjon for Fornebubanen.

Å få muligheten sette sitt arkitektoniske preg på en T-banestasjon er en sjelden anledning for arkitekter her til lands.

- Oppgaven har vært svært inspirerende og givende, hvor hele teamet har dratt nytte av alles innsikt og kompetanse. I felleskap stiller vi trygt og sterkt der vi vil løse utfordringer og skape muligheter i alle dets fasetter sier Bård Helland, leder for Asplan Viaks arkitekturavdeling i Oslo, i en pressemelding.

Arup, Longva arkitekter og Asplan Viak etablerte et team høsten 2017 for å søke om prekvalifisering til designkonkurranse om nye stasjoner langs Fornebubanen. Teamet ble plukket ut til å konkurrere om Lysaker stasjonen. Oppgaven har favnet vidt. Fagfeltene arkitektur, landskapsarkitektur, plan/urbanisme, samt spesifikk kompetanse på T-banestasjoner har alle vært viktige. Løsningen er et resultat av en prosess der hele teamet har jobbet med alle aspekter.

Høy arkitektonisk utforming

Løsningen for Lysaker stasjon bæres av en overordnet idé om å skape ett samlende og identitetssterkt sted, der både kollektivknutepunktet poengteres og Lysaker løftes frem som verdifullt nærområde.

- Arup er stolt og beæret over å få muligheten til å samarbeide med våre norske partnere i et prosjekt som vil få stor betydning for dagliglivet til svært mange mennesker, sier Nille Juul-Sorensen, leder for Arup arkitekter.

Velfungerende kollektivknutepunkt

Intensjoner med plan- og designkonkurransen har vært å skape stasjoner langs Fornebubanen av høy arkitektonisk utforming og særpreg.

- Vi er meget motiverte og entusiastiske til denne utfordrende oppgaven: både å utforme en attraktiv T-banestasjon, et velfungerende kollektivknutepunkt og samtidig utvikle området langs elven på Lysaker til å bli et viktig offentlig plassrom. Vi ser frem til videre samarbeid med våre partnere., sier leder for Longva arkitekter, Knut Longva. 

Nye Lysaker stasjon

Prosjektet vil løse publikumslogistikken enkelt og effektivt, med tydelige adkomster og forbindelser oppe på bakkenivået. Selve stasjonshallen blir et høyt og raust rom. Stasjonshallen får direkte dagslys gjennom åpninger i taket og fra adkomstbygget ned langs rulletrappen. Arkitekturen er rolig og enkel, med sidevegger i en vev av teglstein som knytter hallen til den historiske industriarkitekturen på stedet. Den sirkelformede stasjonsplassen samler både adkomstbygget og andre aktiviteter i ett romlig, ikonisk grep. Plassen er rammet inn av elveløpet og vegetasjon. Dette vil forsterke kvalitetene på plassen og opplevelsen et samlende rom på Lysaker.

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår