Skal rehabiliteres for 80 millioner kroner

 
Skal rehabiliteres for 80 millioner kroner18. januar er fristen for å sende inn tilbud på rehabilitering av Måløybrua. Et prosjekt Statens vegvesen har kostnadsberegnet til cirka 80 millioner kroner. (Foto: Statens Vegvesen)
AKTUELLE PROSJEKTER: Måløybrua, som ble bygget i 1974, skal rehabiliteres for 80 millioner kroner. Det handler om katodisk vern som skal hindre nedbryting av betong og armering. Fristen for å sende inn anbud er 18. januar.

Av Tore Kubberød

Tiltakene som nå skal gjøres vil gi Måløybrua opp til 30 års ekstra levetid.

– Dette er et viktig forebyggende tiltak for Måløybrua, og det er nå på tide å gjøre denne jobben for å hindre videre nedbryting av betong og armering. Det har forekommet nedfall av betongbiter de siste årene, og dette vil bare bli verre dersom vi ikke gjør noe, sier prosjektleder Jorunn Hillestad Sekse i Statens Vegvesen til vegvesen.no.

Dette er katodisk vern Hovedutfordringen med Måløybrua skyldes at armeringsstålet inne i brua har begynt å ruste og svulme opp. Dermed fører det til at mindre betongbiter blir presset løs og da blir det enda lettere for vann og salt å trenge lenger inn i brukonstruksjonen. Den 1224 meter lange brua skal få katodisk vern. Det betyr at løs og dårlig betong skal fjernes før ny betong blir sprøytet på sammen med et nett av metallet titan. Når brua er påført det nye topplaget blir en permanent svak strøm lagt på nettet.

Nettet danner da en katode slik at rustprosessen i armeringsstålet inni brua stopper opp. Anbudsfrist 18. januar Jobben med å rehabilitere betong på brua samt installere katodisk beskyttelse er nå ute på anbud med tilbudsfrist 18. januar. I slutten av november var det befaring på brua for interesserte entreprenører med 11 firmaer representert. 

– Vi ser fram til å få denne jobben gjort, og det er gode erfaringer med katodisk vern på flere bruer rundt omkring i landet, sier byggeleder Trond Gjerland i Staten vegvesen.

I utgangspunktet skal brua være åpen for trafikk i hele byggeperioden, men det kan bli lysregulering i perioder, opplyser vegvesenet. Statens Vegvesen har satt av 80 millioner kroner til prosjektet. Arbeidet med å rehabilitere brua vil pågå i fire år, med muligheten for stopp i arbeidet i perioder vinterstid fordi prosessene er følsomme for ving og lav temperatur. 

Fakta:

Verdi: 80 millioner kroner

Tiltakshaver: Statens Vegvesen region Vest

Anbudsfrist: 18. januar

Om Byggfakta Live:

Byggfakta Live-databasen inneholder mer enn 20 000 norske bygg- og anleggsprosjekter. Byggfakta Live leverer oppdatert informasjon om ca. 250 nye og 1100 eksisterende prosjekter hver uke til våre kunder.

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår