Skal prøve å sprenge ned skred på Senja

 
Skal prøve å sprenge ned skred på SenjaFra en aksjon med Daisybell for to år siden ved Holmbuktura i Troms.
Kraftig snøfall har ført til stengte veier på Senja, både på grunn av snøskred og fare for snøskred. Hvis det blir flyforhold skal Statens vegvesen prøve å sprenge ned skred ved hjelp av helikopter i morgen.

Det kraftige snøværet det siste døgnet har gjort at flere veger på yttersiden av Senja er stengt på grunn av snøskred eller fare for skred.

På grunn av værforholdene klarer ikke helikopteret å fly i dag, det blir derfor ikke gjennomført noen aksjon i dag. Men værmeldingen er bedre for imorgen, onsdag 13. februar, så hvis mulig så gjennomføres det et nytt forsøk da.

På nettsidene til Statens vegvesen finner du hele tiden oppdatert oversikt over hvilke veger som er stengt.

For å teste rasfaren og sprenge ned eventuelle farlige partier skal geologer fra Statens vegvesen i løpet av dagen opp med helikopter og bruke en såkalt Daysibell.

- Vi forbereder oss nå og hvis det blir tilstrekkelige flyforhold så vil vi prøve å gjennomføre dette så fort som mulig, sier Andreas Persson, geolog i Statens vegvesen Region nord i en pressemelding.

Gass og luft gir kontrollert eksplosjon

Dette er en trykkbølgekule som henger under helikopteret. Trykkbølgekulen blander gass og luft som antennes og lager en kontrollert eksplosjon. Dette sender en kraftig trykkbølge ned i snøen, og er skredet «modent» så vil det utløse et skred.

- Løses ikke skredet ut er det en bekreftelse på at snødekket kanskje er mer stabilt enn man har antatt, og at vi derfor kanskje kan vurdere å åpne vegen for trafikk, forklarer Persson.

For at vi skal kunne bruke helikopter med Daysibell er vi avhengig av to ting.

- Vi må kunne fly nærme nok til snømassene, trykkbølgen må løses ut 2-4 meter over snøen. Er det for bratt kommer vi derfor ikke til. I tillegg fungerer dette bare på områder hvor det er samlet mye snø, forklarer Persson.

Oppdaterte vegmeldinger

Du finner alltid oppdaterte vegmeldinger på nettsidene til Vegtrafikksentralen i Nord-Norge, på 175.no.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår