Skal finne nye løsninger for bylogistikk

 
Skal finne nye løsninger for bylogistikkBedre kunnskap om sammenhengen mellom varelevering og husholdningers handlemønster er ett av målene i forskningssamarbeidet. Foto: Astrid Bjørgen/SINTEF
SINTEF og NTNU skal samarbeide med University of Washington, Göteborgs universitet og Chalmers om å finne nye løsninger for bylogistikk, tjenester for sisteledds-distribusjon, og hvordan bylogistikk skal bli en naturlig del av offentlige planprosesser og planlegging av framtidens byer.

Bylogistikk; vare- og tjenestetransport i byer og tettsteder inkluderer i tillegg til den tradisjonelle varetransporten også håndverkertjenester, hjemmetjenesten, renovasjon mm. Aktuelle løsninger kan være varedistribusjon med laste-sykkel, el-varebiler, pakkeautomater, digitale nøkler, konsolideringssentre, samlast-/mikroterminaler og mobilitetsstasjoner. Samtlige løsninger kan gjøre sisteledds-leveranser mer effektive og miljøvennlige.

Samler banebrytende arbeid
Partnerskapet Aurora Urban Freight ble lansert i 2020, og samler banebrytende arbeid fra ledende forskningsinstitusjoner på nordlige breddegrader.

– Målet er å øke bevisstheten om betydningen av bylogistikk, slik at man kan utvikle bærekraftige byer og lokalsentra. Kunnskap om sammenhengen mellom varelevering og husholdningers handle- og reisemønster, mangel på data om vare- og servicetransport, og hvordan godstransport og varelevering kan innlemmes i byplanlegging, er blant temaene partene vil samarbeide om for å utvikle felles prosjekter, sier seniorrådgiver Astrid Bjørgen i SINTEF, i en pressemelding. 

Gjennom Aurora-samarbeidet får SINTEF og NTNU muligheten til kunnskapsutveksling med de fremste miljøene innen bylogistikk. Urban Freight Lab ved University of Washington i Seattle er et strategisk forskningssamarbeid mellom offentlige etater og private aktører som store vareeiere og transportører, der byområdene benyttes som laboratorium for å teste ut løsninger.

I tillegg inkluderer Aurora Urban Freight samarbeid med bylogistikk-nettverket i Gøteborg, som består av Göteborgs universitet og Chalmers tekniska högskola, og som involverer industripartnere gjennom f.eks. Volvo Research and Educational Foundation.

Kunnskaps- og studentutveksling
Aurora Urban Freight skal legge til rette for samarbeid mellom skandinaviske og nordamerikanske mobilitetsforskere gjennom forskerprosjekt, felles konferanser og studentutveksling.

– Internasjonalt samarbeid innen mobilitet og bylogistikk legger til rette for utveksling av ideer, forskningsmetoder og verktøy som kan brukes for å skaffe bedre data og heve kunnskapsfeltet på flere områder. Valle-programmet ved University of Washington gir en unik mulighet for studentutveksling med skandinaviske land, sier Bjørgen.

Dette programmet kan bidra til at studenter blir involvert i prosjekter som støttes av universitetene og som er tuftet på virkelighetsnære problemstillinger. I lys av økende bevissthet rundt varelevering og logistikkutfordringer i byer og tettsteder tilbyr NTNU i samarbeid med SINTEF og kunnskapsmiljøet i Gøteborg etter- og videreutdanningskurset Bylogistikk våren 2021.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår