Sirkulære bygg - definert og snart realitet?

 
Sirkulære bygg - definert og snart realitet?Foto: Futurebuilt
Sirkulære bygg og arkitektur er på alles lepper. Nå har det magiske ordet fått konkret innhold – gjennom FutureBuilt kriterier for sirkulære bygg.

Sirkulær design handler om gjenbruk – om innovativ ombruk og redesign av bygg, bygningskomponenter og -materialer. Det handler om å tenke langsiktig og planlegge for framtidig ombygging og demontering. Det handler om digitalisering og det å skaffe seg oversikt over hva som finnes i byggene og byene våre av materialressurser. Og det handler om nye forretningsmodeller og nye typer eierskap. Og en god del mer.

- Det har imidlertid vært mye prat. For å komme videre gjør vi nå to ting: 1) Lanserer en definisjon av sirkulære bygg for uttesting i byggenæringen, og 2) gjennomfører tre fullskala pilotprosjekter med støtte fra Miljødirektoratet, melder Futurebuilt på sin hjemmeside.

Asker kommune ønsker å bygge om en låve til boliger etter sirkulære prinsipper, og Ragn Sells ønsker å bygge et nullutslipps-anlegg for håndtering av bygningsavfall – av bygningsavfall. Men først ute er trolig Entra, som både skal rehabilitere og bygge nytt sirkulært bygg i Kristian August gate 13. Med MAD som arkitekter og Asplan Viak som gjenbrukseksperter.

FutureBuilt kriterier for sirkulære bygg er laget for å gi begrepet sirkulære bygg et konkret innhold, og er utviklet i samarbeid med Asplan Viak og SINTEF. Kriteriene er delt i fem temaer som reflekterer prinsipper for god ressursbruk i ulike faser i et byggs levetid:

1) Miljøbasert beslutning om rehabilitering eller rivning
2) Ressursutnyttelse ved rivningsarbeider
3) Ombruk av materialer
4) Ombrukbarhet
5) Endringsdyktighet

Kriteriene inneholder både kvalitative og kvantitative krav til dokumentasjon.

– Kriteriene er trolig ikke perfekte, men bør være et godt grunnlag for å komme i gang med sirkulær bruk og design av bygg. Det tas sikte på å revidere kriteriene etterhvert som det kommer fram praktisk erfaring, sier faglig leder i FutureBuilt, Stein Stoknes.

Last ned: FutureBuilt kriterier for sirkulære bygg

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår