Selvforsynt med energi fra solceller på fasade og tak

 
Selvforsynt med energi fra solceller på fasade og tak
Powehouse Brattøra i Trondheim er klassifisert som BREEAM Outstanding, og er nå selvforsynt med energi fra solceller.

Definisjonen på et Powerhouse er at det skal produsere like mye energi som å bygge, drifte og rive bygget i løpet av levetiden på 60 år.
– Så langt har vi klart å oppnå alle poeng for å bli klassifisert som BREEAM Outstanding. Kombinasjonen av materialvalg, energiløsninger med solceller og varme/kjøleløsning med bruk av sjøvann, innemiljø og dagslys, var avgjørende for å oppnå klassifiseringen, sier sjefsrådgiver i Skanska Svein Nassvik i en pressemelding fra selskapet.

Skanska har vært hovedentreprenør for Powerhouse Brattøra. De har sammen med Entra og arkitekten Snøhetta vært med på å utvikle konseptet gjennom Powerhouse alliansen. Bygget er blitt til i nært samarbeid med alle fag.
– I utgangspunktet ble bygget formet som en kule, men i løpet av designfasen ble det endret til en flate på skrående 30 grader mot syd. I midten av taket ble det tegnet inn et hull for å oppnå best mulig dagslyseffekt. I den første ideskissen var bygget brattere og høyere. Bygningsmyndighetene godkjente ikke skissen slik at høyden ble redusert og takvinkelen ble 19 grader. I prosjektet var solproduksjon hovedenergikilden, sier Nassvik.
Bygget har kun ventilasjonssystem til oppvarming og kjøling.

Solcellespesialisten vant kontrakten og montasjen av solcellepaneler på fasade startet sensommeren 2018 og på tak november samme år.

Avansert solcelleanlegg
– På taket er det installert 1157 solcellepaneler og 1000 kvm med solceller på fasade.
Solcellepanelene produserer årlig 458 000 kWh energi. På en god dag er produksjonen på over 400 kWh.
– Powerhouse Brattøra produserer mer solenergi enn huset bruker og mer enn dagens plusskundeordning. I henhold til dagens regelverk skal all overskuddsenergi leveres ut på nett. Vi søkte Enova om midler til en konseptutredning for Brattøra området til etablering av et mikronett der målet er å levere overskuddsenergi til to nabobygg og en elektrisk buss med egen ladestasjon. Vi har nå fått storskala demomidler fra Enova og i samarbeid med prosjektet Smart City Exchange i Trondheim kommune, skal det etableres etn smart pluss energigrid på Brattøra. Når prosjektet blir en realitet, kan vi eksportere energi fra solceller til nabobygg i Brattøra som vil få positiv effekt på energiutnyttelsen. Den grønne strømmen vi produserer fra solceller, skal vi da bruke til andre grønne energitiltak i nærområdet, sier Nassvik i meldingen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår