Satser 3,2 mill.kr. per hode i Eidfjord

 
Satser 3,2 mill.kr. per hode i EidfjordSlik ser de for seg Alpinlandsbyen i Eidfjord, eiendomsselskapet Eidfjord Resort Holding as. Ivan Løvheim er styreleder, og sier at de har arbeidet med planene om å bygge Eidfjord Resort i Sysendalen i snart 11 år. Så snart snøen forsvinner til våren blir det byggestart.(Ill: Eidfjord Resort).
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidfjord Resort Holding planlegger å bygge Alpinlandsbyen i Eidfjord, som har en antatt verdi på 3 milliarder kroner. Fordelt på de 931 innbyggerne i Eidfjord blir det 3,2 millioner kroner i investering per innbygger.

Av Therese Alne Bolin

Planene om Alpinlandsbyen i Eidfjord ble i vår godkjent i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Selskapet Eidfjord Resort Holding er nå i innspurten med arbeidet med detaljregulering, og håper å få det ferdig til 31. oktober.

Landsbyen skal bli «Vestlandets nye helårs reiselivsdestinasjon» skriver selskapet. Den vil ligge 800 meter over havet og stedet har ca. 200 skidager i året, ifølge utbygger. Totalt er det anslått at utbyggingen, når den er helt ferdig, vil ha kostet i overkant av 3 milliarder kroner.

Planene innebærer salg av 120 hyttetomter, bygging av rundt 600 leiligheter, nytt hotell, opplevelsessenter, butikker, restauranter og spisesteder, skianlegg og aktivitetspark samt infrastruktur til tomter, bygg og anlegg. Arkitekt er Paal J Kahrs Arkitekter as.

Stor investering per hode

Med sine 931 innbyggere (tall fra 2018/Wikipedia), blir dette da en investering på 3,2 millioner kroner per innbygger i den lille kommunen. 

 - Eidfjord Resort vil med planene slik de nå foreligger, alene skape ca. 150 – 180 helårs arbeidsplasser, og samtidig vil ringvirkningene både lokalt og regionalt være minst like store. 

Det sier Ivan Løvheim, som er styreleder i Eidfjord Resort Holding as. Han forteller at de nå er i innspurten av arbeidet med detaljreguleringen.

- Vi jobber nå med detaljreguleringen. Vi hadde håpet at vi kunne ha en egen detaljplan for selve landsbyområdet og en detaljplan for alpinanleggene, men sikter nå på å få ferdig en helhetlig detaljregulering for hele området på rundt 3000 mål, sier han.

De satser nå på å bli ferdige med arbeidet innen 31. oktober. Deretter skal planene presenteres for formannskapet i kommunen og så videre til behandling i kommunestyret.

- Vi håper på å få dette behandlet før jul, eventuelt i det første kommunestyret like over nyttår, sier Løvheim.
Så planlegger de å få satt i gang med selve byggingen i april neste år, så fort snøen har gått, sier han.

Alpinlandsbyen i Eidfjord. (Ill: Eifjord Resort)

Stort forhåndssalg

De har allerede forhåndsolgt 41 hyttetomter.

- Vi har 17 hyttetomter igjen i fase 1. De vil legges ut for salg umiddelbart når stempelet kommer, forteller han.

Eiendomsselskapet har delt opp selve utbyggingen i seks faser, der det første aktivitetsområdet i fase 1 er akepark, skøytebane og barneskianlegg.  Den lengste stolheisen er et eget prosjekt med sikte på å få denne etablert så raskt som mulig, og her jobbes det nå med ulike finansieringsplaner.

Når skal dere begynne å bygge hotellet?

- Det er ikke planlagt noen byggestart på hotellet enda.  Vi er i en prosess der vi er i samtaler med flere aktuelle aktører, sier Løvheim.

Har jobbet med planene i 11 år

Løvheim og hans selskap har arbeidet med planene om å bygge Eidfjord Resort i Sysendalen i snart 11 år.

De har møtt motstand mot planene fra både Fylkesmannen og Vegvesenet, men i april i år ga regjeringen klarsignal til milliardutbyggingen. Motstanden fra Fylkesmannen gjaldt hensyn til villreinstammen på Hardangervidda.

Opprinnelig hadde de planlagt en gondolbane opp til toppen av skibakken og et opplevelsessenter på toppen. Men på grunn av hensyn til villreinen i området, har de nå gjort dette om til stolheis, og flyttet opplevelsessenteret ned til landsbysentrum. Stolheisen går fremdeles til det øverste punktet, som prosjektet har kalt Amundsen Viewpoint, ca 1.085 meter over havet.
Men stolheisen må stenge når villreinen kalver, i perioden fra første helg etter 1.mai til ca. 15. juni.

- Vi trakk ut ca. 400 mål i nedfartsområdet på grunn av villreinen. Totalt er ikke prosjektet nedskalert, i og med at vi har lagt til enda flere aktiviteter i sentrumsområdet og i tillegg har flyttet opplevelsessenteret ned i landsbysentrum. Det er også planer om en Jernalderlandsby i enden av gågaten, som skal vise den unike historien og kulturen i Sysendalen fra jernalderen og fram til i dag. Den er planlagt bygget sent i fase 1 eller i begynnelsen av fase 2, forteller Løvheim.

Han mener at de de siste 4-5 årene har opplevd at lokalbefolkningen har vist økende entusiasme for prosjektet, og at både kommunen, hyttefolket, fastboende og næringsliv har vært imøtekommende.

Fakta:

Planlagte prosjekter i Eidfjord, Hordaland:

1. Nybygg av næring/butikker, leiligheter, spisesteder, opplevelsessenter mm i Eidfjord, Alpinlandsbyen  - Byggestart: 2021, verdi: uoffisiell.

2. Nybygg av hotell i Eidfjord Resort- Alpinlandsbyen, hotellbygg. Byggestart: 2021, verdi 280-300 millioner kroner

3.Nybygg av hytter i Eidfjord Resort, trinn 1 - Alpinlandsbyen hytte– byggestart:  juni 2020. Verdi: 130-150 millioner kroner

4. Nybygg av hytter i Eidfjord Resort, trinn 2 - Alpinlandsbyen hytter – byggestart:  oktober 2020. Verdi: 100-120 millioner kroner

5. Nybygg av leilighetsbygg i Eidfjord Resort, trinn 1, Alpinlandsbyen leilighetsbygg, byggestart: september 2020, Verdi: 80-100 millioner kroner

6. Nybygg av leilighetsbygg i Eidfjord Resort, trinn 2, Alpinlandsbyen leilighetsbygg, byggestart: 2021, Verdi(Mil.): 70-90 millioner kroner

7. Etablering av infrastruktur for hyttetomter i Eidfjord Resort, trinn 1, Alpinlandsbyen infrastruktur, Byggestart: april 2020. Verdi: 15-20 millioner kroner

8. Etablering av infrastruktur for hyttetomter i Eidfjord Resort, trinn 2, Alpinlandsbyen infrastruktur, trinn 2. Byggestart: april 2021. Verdi: 18-22 millioner kroner.

9. Nybygg av høydebasseng i Eidfjord Resort, Byggestart: august 2020, Verdi: 5-6 millioner kroner

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår