Sandmæls gigantavtrykk

 
 • Quattroleg Octamid. (Illustrasjon: Arkitektbygg v/ siv ark Finn Sandmæl)

  Quattroleg Octamid. (Illustrasjon: Arkitektbygg v/ siv ark Finn Sandmæl)

 • Idéskaperen ser ingen andre hindringer enn manglende politisk visjonær tenkning

  Idéskaperen ser ingen andre hindringer enn manglende politisk visjonær tenkning

 • Høyden tilsvarender Eiffeltårnet. Det er tilfeldig.

  Høyden tilsvarender Eiffeltårnet. Det er tilfeldig.

 • Glem Holmenkollen i åsen.

  Glem Holmenkollen i åsen.

 • Akvarium kombinert med gang- og kjøretunnel.

  Akvarium kombinert med gang- og kjøretunnel.

 • Quattroleg betyr at strukturen hviler på fire bein.

  Quattroleg betyr at strukturen hviler på fire bein.

 • Regjeringen skal selvsagt holde til i Octamid’en.

  Regjeringen skal selvsagt holde til i Octamid’en.

Forrige
Neste
 
Finn Sandmæl har tatt sitt oppsiktsvekkende forslag noen steg nærmere himmelen.

Det ville være en fornærmelse mot leserne å framstille Finn Sandmæls 330 meter høye Quattroleg Octamid-koloss ute i Oslos havnebasseng som en nyhet. Men nå har han tatt sitt oppsiktsvekkende forslag noen steg nærmere himmelen.

Tekst: Geir Hasle Illustrasjoner: Arkitektbygg v/ siv ark Finn Sandmæl

Sandmæls opprinnelige prosjektidé om skyskraperen, hvori inngår en pyramide satt på hode til vanns ved Hovedøya, er datert tilbake i 2008. I prosjektdokumentet går det fram at nyskapingen forutsetter rask behandling med de nødvendige utredninger, reguleringer og beslutninger.
Nå skriver vi 2013, men Sandmæl og hans Oslo Harbour Development har fortsatt ikke gitt opp. Han har i stedet lagt til adskillige kvaliteter. For ham er Quattroleg Octamid versjon 2 rett og slett en så god idé at den ikke kan forlates. Ikke på vilkår. Dette er hans livs prosjekt, alle prosjekters mor. Nå spørs det om «fotavtrykket» hans forblir på PDF-filen eller materialiseres i betong og glass.

Les også: Ingen politisk jubel

Omtrent som OL
– Det bygges på tre, fire år, og da snakker vi om konstruksjoner og elementer som aldri er brukt før. Octamid er et mye råere prosjekt enn den gang i 2008. Verden går framover, sier Sandmæl til Byggfakta.
Totalkostnadene er foreløpig beregnet til et middels OL i Oslo 2022, svimlende 20 til 30 milliarder, avhengig av innvendig åpent volum og bruk, samt tunnel ut med akvarium og parkering til mer enn 10.000 biler. Dette dekkes inn med hundretusen kroner kvadratmeteren i leieinntekter.
– Men 2008 er lenge siden, og fortsatt er intet avgjort.
– Ja, men da var Erling Lae byrådsleder, og det er han heldigvis ikke lenger. Han påsto pokkers så inkompetent at jeg ville plassere prosjektet på «øya», og det er jo slett ikke tilfellet. Bygget skal i vannet. Ordfører Stang, derimot, er svært positiv. Men han har ikke avgjørende makt. Han er bare snill, og vil byen bare godt.

Hundre prosent grønt
Like fullt har Sandmæl på fem år tatt Octamid flere skritt videre, særlig på miljøsiden. Han sier at det økologiske fotavtrykket blir oppimot seks hundre prosent mindre enn bygg med samme antall kvadratmeter.
– Poenget er at dette bygget er en jævli god idé og kanskje verdens mest avanserte. Og nå har jeg gjort det hundre prosent grønt. Det er det første bygget i verden som klarer seg selv. Jeg satser masse penger for å gjøre tilværelsen grønnere.
Sandmæl sikter her først og fremst til at han er involvert i et geotermisk energiforetak på Kanariøyene. Erfaringene herfra er tenkt brukt i stort monn ved Hovedøya, ved å bore energibrønner seks til åtte kilometer ned i grunnen.
– Seks «power plants» på seks MW hver, det vil si 12 borehull, er nok for dette bygget her. Normalt ville borekostnadene være 150 til 200 millioner kroner per hull. Nå har jeg under patentering min egen teknologi, som muligens vil kutte kostnadene ned til 70 millioner, hvilket muliggjør nedbetaling på åtte år, opplyser han, og tilføyer at dette er et kvantesprang i ikke-vulkanske Norge.
– Dessuten har jeg et verdenspatent på solenergi, som gir nesten fire ganger mer energi enn det som finnes i dag. Et megaframskritt, som også skal brukes i Octamiden.

Urin blir drikkevann
Og ikke nok med dét. Sandmæl introduserer det han kaller «Human shit converter», en omformer for tiss og bæsj, for å si det enkelt.
– Det koster vanvittig mye å bringe vann opp til høydene det her er snakk om. Så hva gjør jeg? Jo, jeg installerer et rensesystem, en kloakkrens for både bimmelim og bommelom.
Urinen fra 3.000 mennesker samles, renses og tilbys dagen etter som drikkevann.
– Du sa drikkevann?
– Ja visst, og til og med renere enn vanlig springvann. Converterne plasseres oppover i bygget, og hver av dem tar ikke mer plass enn et dobbelt kjøleskap. Rent vann er den største mangelvare i verden og gull verd.
– Og møkka?
– Ja, den samles og tørkes til den ser ut som tobakk. Da kan den enkelt brukes som gjødsel i bygget eller selges. Og fra urinen trekkes ut nitratene, som er synonymt med gjødsel. Jamfør hvordan Norsk Hydro kom til verden.

Les hele saken med politikernes kommentarer i Byggfakta nummer 12 2013 som er ute nå; på papir, eller som gratis eBlad.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår