Sammen for en mer bærekraftig byggebransje

 
Sammen for en mer bærekraftig byggebransjeBygge-, anleggs- og eiendomsnæringen står for 40 prosent av samlede klimagassutslipp i verden og omsetter årlig for 600 milliarder kroner i Norge. Nå har aktører fra hele verdikjeden samlet seg for å lage effektive og langsiktige løsninger for hvordan de kan skape ny vekst ved å gå fra lineær- til sirkulærøkonomi. (Foto: Moelven).
Flere av Norges største aktører innen bygg- og anlegg står bak et nytt initiativ for å skape en mer bærekraftig og fremtidsrettet næring. I dag lanseres 19 konkrete konsepter som skal bidra til omstilling innen en av Norges største næringer.

Innovasjonsprogrammet går under navnet «Byggfloken». Deltakerne har siden oppstarten i mars 2018 utarbeidet en oversikt over utfordringene i dagens verdikjede og i løpet av et halvt år har de sammen utviklet 19 konsepter, og gått i dybden på ni konsepter, for en mer bærekraftig næring.

Mange som er med

Statsbygg, buildingSMART, Æra Strategic Innovation, Circular Norway og 22 andre aktører innen kommersiell, offentlig og frivillig virksomhet står bak initiativet, deriblant; Renas, Elektroforeningen, Undervisningsbygg, Norsk Rørgrossisters Forening, Bellona, Selvaag Eiendom, Dyrvik Arkitekter, Norsk Byggtjeneste, NITO, Oslo Business Region, Rambøll, Romerike Avfallsforedling IKS, Oslo Works, Natural State, Future Built, DOGA, advokatfirmaet BAHR, Signify, Entro, Norsk Gjenvinning, Rebuilding, og Direktoratet for Byggkvalitet.

– Jeg håper prosjektet vil inspirere andre næringer. Satsningen føyer seg inn i europeisk tendens hvor bygge-, anleggs-, og eiendomsnæringen trer fram som foregangssektor på sirkulærøkonomi, sier Harald Nikolaissen, administrerende direktør i Statsbygg, i en pressemelding.

– Konseptene inkluderer bestillinger og anskaffelser, utforming av tjenester og forretningsmodeller, og bruk av teknologi innen energi, transport og ressursbruk. Ved å få på plass effektive digitale plattformer som driver innovasjon, sikrer standardisering og satsing på kompetanseutvikling er målet at bygg designes og tegnes med produkter, tjenester og materialer – som aldri ender opp som avfall, sier Mads Bruun Høy i Æra Strategic Innovation.

– Byggfloken er et veldig godt initiativ, spesielt i Norges arbeid for å oppnå FNs bærekraftsmål. Vi er glad for at bransjen nå har gått sammen for å finne en løsning på felles utfordringer. Digitalisering er driveren i dette arbeidet, og en viktig del av Norges arbeid for å oppnå bærekraftsmålene, sier Sigve Pettersen i buildingSMART.

 Skal bidra til ny vekst

Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen står for 40 prosent av samlede klimagassutslipp i verden og omsetter årlig for 600 milliarder kroner i Norge. Byggnæringen sysselsetter en kvart million mennesker og representerer Norges nest største fastlandsnæring. Likevel har næringen hatt lav produktivitetsvekst de siste 20 årene. Nå har aktører fra hele verdikjeden samlet seg for å lage effektive og langsiktige løsninger for hvordan de kan skape ny vekst ved å gå fra lineær- til sirkulærøkonomi.

– Sirkulærøkonomi er ikke bare bra for miljøet, det er bra for business. Det er en grønn omstillingsmotor som sikrer konkurransekraft og skaper arbeidsplasser. Men ingen går inn i sirkulærøkonomien alene. Derfor er det utrolig spennende å se at så mange aktører har gått sammen for å reformatere byggenæringen, sier Cathrine Barth i Circular Norway.

Byggflokeprogrammet har vært gjennomført som en strukturert prosess med jevnlige arbeidsmøter, fasilitert og styrt av innovasjonsselskapet Æra Strategic Innovation.

Torsdag 13. September fra kl. 12.00 – 15.30 i de opprinnelige lokalene til Norges Bank, Bankplassen 4 i Oslo, lanseres Byggflokens 19 konsepter - “Byggeklosser for sirkulærøkonomisk bygg-, anleggs-, og eiendomsbransje”. I etterkant vil konseptene bli publisert på www.reformater.no

De 19 konseptene er organisert innenfor tre hovedtemaer:

Bedre bestilling

1. Sirkulære anskaffelser

2. Ombruksrådgiver’n

3. Sirkulator

Utforming for ombruk

4. SirkLAB

5. La bygga’ leve

6. Byggigjen.no

Bærekraftig drift

7. Grønn oppussing

8. Bygg som lærer av bygg

9. Eie eller leie?

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår