Samfunnet kan spare milliarder

 
Samfunnet kan spare milliarderTerje Strøm i Ny Analyse og Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa.
Det norske samfunnet kan spare 2,2 milliarder kroner de neste fem årene ved å digitalisere boliginformasjon. Færre boligtvister og erstatningssaker er en viktig del av samfunnsgevinsten.

Det kommer frem i en samfunnsøkonomisk analyse som analysebyrået NyAnalyse har gjort for Boligmappa, som er et gratis nettbasert servicehefte for bolig. Analysen viser at både boligeiere, byggenæringen og det offentlige kan spare opp mot 2,2 milliarder kroner de neste fem årene hvis myndighetene legger til rette for at flest mulig husholdninger tar i bruk Boligmappa.

– Vårt formål er å gi boligeiere tilgang på viktig boligdokumentasjon digitalt. Det vil alle tjene på, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa.

 

Boligtvister koster dyrt

Syv av ti boliger som selges i Norge i dag har mangler, og statistikk viser at 25 prosent av all bolighandel ender i en tvist. En viktig del av samfunnsgevinsten er derfor færre boligtvister og erstatningssaker. Samfunnet kan spare mellom 400 og 800 millioner kroner på færre krangler etter bolighandel ved at viktig boliginformasjon er tilgjengelig digitalt.

– Dette er første gang det er laget en analyse av dette slag i Norge. Analysen vår viser at samfunnet sparer enorme summer ved at boligdokumentasjon er lett tilgjengelig digitalt. Det fører til færre boligtvister, sier sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse.

 

Store nyttevirkninger

En mer moderne og sikker håndtering av boliginformasjon vil kunne gi store nyttevirkninger fremover. Nytten for husholdningene er alene estimert til å ligge rundt 370 til 700 millioner kroner.

– Alle boligeiere trenger god dokumentasjon på boligen, sier Svendsen i Boligmappa.

Ni av ti håndverksbedrifter som bruker Boligmappa oppgir at de sparer tid per oppdrag ved å bruke verktøyet.

– Arbeidsbesparelsen er estimert til opp til 900 millioner kroner for håndverksbransjen de neste fem årene, sier Strøm i NyAnalyse.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår