Robotsyn gjør solcelleproduksjonen mer effektiv

 
Robotsyn gjør solcelleproduksjonen mer effektivØynene på stilk: Denne roboten er utstyrt med en helt spesiell sensorpakke og maskinsyn. Det gjør at den ser mye mer enn hva det menneskelige øyet klarer. (Foto: Sintef)..
Solenergi overtar som den billigste energiformen i verden, og for å holde norske solceller på verdenstoppen når det gjelder kvalitet, trengs sensorer som kan se det usynlige, mener Sintef.
 
– Prisen på solstrøm synker i et enormt raskt tempo, og overtar plassen som den billigste energiformen i flere og flere deler av verden, sier solcelleforsker John Atle Bones i Sintef til Gemini, nettsiden for nyheter fra Sintef og NTNU. 
– Vi er på et økonomisk vippepunkt som lander i solcellenes favør. Gode eksempler på det er The Berkeley Energy Group and EDF Renewable Energy i USA som nylig la ned en kullgruve og etablerte en solcellepark på toppen av den, og i California har myndighetene nylig vedtatt å gjøre solcelletak standard for nye boliger, utdyper forskeren.
 
Perfeksjonerer utvelgelsen av råvarer
Det er utviklingen av både teknologi og produksjonsmetoder som har redusert prisen på de stadig mer populære solcellepanelene. Og det er nettopp teknologien og materialene Bones og kollegene forsker på. Nå vil Sintef-forskerne ta i bruk roboter for å heve kvaliteten på sluttproduktet.
 
Å perfeksjonere produksjonen av såkalt monokrystallinsk silisium– materialet som er selve grunnlaget for solcellens evne til å produsere strøm, har opptatt dette forskningsmiljøet i Sintef i mange år. Nå har de rettet blikket – eller rettere sagt sensorene – mot den viktige kvartsdigelen som spiller en av hovedrollene i framstillingen av solceller.
 
Kvartsdigelens rolle i produksjonen av solceller:
En kvartsdiegel er en 50-70 cm stor og omtrent en cm tykk "bolle" av kvarts. Kvaliteten på digelen er svært viktig, fordi om den ikke holder mål blir sluttproduktet ubrukelig. Digelen består av ulike kvartslag som alle har ulik funksjon under produksjonen, hvor den fungerer som en beholder for den smeltede silisiumen i ovnene som framstiller monokrystallinsk silisium. I denne prosessen dyppes et såkalt frøkrystall ned i smelten, og fra den trekker man ut en større krystall. Dette tar opp til to dager, og kalles krystalltrekking. Sluttproduktet blir et omtrent to meter langt og 20 cm bredt krystall som igjen blir råvaren til det som kalles wafere. Det er waferen som deles opp og blir til solceller.
 
– Jo bedre råmaterialer man har, jo mer effektive blir solcellene, og jo mer miljøvennlig strøm kan vi ta ut av dem. Derfor er det viktig at kvartsdieglene som brukes har topp kvalitet. I dag blir kvalitetskontrollen av dieglene gjort av det menneskelige øye. Men det har sine begrensninger, sier Bones, som leder prosjektet, til Gemini.
 
Robotoptikk, takk!
Roboten er utviklet av både Sintef-forskere og et knippe studenter ved NTNU, og baserer seg på flere optiske sensorer som kan se mye som det menneskelige øye ikke klarer.
 
 
 
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår