Rælingen er Årets varmepumpekommune

 
Rælingen er Årets varmepumpekommuneSkisse av det nye tettstedet i Fjerdingby. Illustrasjon: Dyrvik Arkitekter AS
Startet utviklingen av nytt tettsted med å bore 86 energibrønner, og valgte så en utradisjonell prosess.

Rælingen kommune har gjennom flere år jobbet med å redusere energibruk. Gratis energirådgivning til innbyggere og EPC-kontrakter for kommunens bygg er ledd i dette. En større satsing er Energisentral Fjerdingby.
– Dette fremstår som et svært godt og gjennomarbeidet prosjekt, poengterer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening, som hvert år kårer årets varmepumpekommune. Dette skriver Norsk Varmepumpeforening i en pressemelding.
– En veldig fin bekreftelse av prosjektet, synes Per Hellevik Carlsson, avdelingsleder utvikling i Rælingen kommune.

Først forsyning
Energisentralen skal forsyne varme til Marikollen ungdomsskole og flerbrukshall, et kunstgressanlegg og etter hvert nye bygg. (Se faktaboks). 
– Vi skal etablere et nytt tettsted, og tenkte at vi først måtte etablere en stor brønnpark og energisentral som forsyner tettstedet med fornybar varme, forteller Carlsson. Energisentralen henter energi fra en stor energibrønnpark med 86 brønner. 

Tett samarbeid med entreprenør 
Selve energisentralen har blitt til gjennom en utradisjonell prosess, ved å legge opp til at entreprenørene kan komme med sin erfaring og kunnskap i prosjektet.
– De sitter på så mye kompetanse om den teknologiske utviklingen at vi er nødt for å få dem inn i prosjektene våre. De er eksperter, ikke vi, understreker Carlsson. Dette er gjort gjennom en ganske tradisjonell totalentreprise med prekvalifisering.

Full effekt- og energidekning
Underveis i prosessen foreslo entreprenør GK Kulde blant annet 100 % effekt- og energidekning. Beregninger viste at dette ville spare kommunen for betydelige summer, og det lot seg gjøre uten store tilleggskostnader. De to varmepumpene bruker det naturlige kuldemediet CO2, som egner seg godt fordi sentralen skal levere varmtvann med ulike temperaturer.

FAKTA: Tettstedsutvikling i Fjerdingby

Rælingen kommune skal sammen med Oxer Eiendom, Rema Norge og JM Norge etablere et attraktivt sentrum for hele kommunen. Området skal preges av et mangfold i aktivitet og tilbud, og målet er å gi innbyggerne en felles møteplass og tilhørighet. Planen er opp mot 600 nye boliger, i tillegg til butikker og nærservicefunksjoner. Rælingen kommune skal også oppføre et nytt bygg med funksjoner rettet mot familier, som bibliotek, kulturlokaler og helsestasjon.

Energisentralen er en viktig del av kommunens utviklingsplan. Den skal i første omgang forsyne de eksisterende byggene Marikollen Ungdomsskole og Marikollhallen så vel som kunstgressbaner med varme, og etter hvert også de nye byggene som skal oppføres.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår