Private utbyggere tror på fremtiden

 
Private utbyggere tror på fremtidenIllustrasjonsbilde: Getty Images
Markedet er i endring, som en følge av Covid 19. Tall fra Byggfakta viser likevel at utbyggerne har sterk tro på marked og økonomi, anno 2021.

Av Pål Engeseth

Byggfakta kartlegger planlagte byggeprosjekter og sitter samtidig på omfattende historikk om hvordan markedet har vært. Følgende dypdykk ble gjort for å se om det skjer vesentlige endringer i andelen offentlige prosjekter som bygges, sammenlignet med private.

I undersøkelsen har vi valgt å kategorisere statlig,- fylkes- og kommunale tiltakshavere som offentlige, ukjent som ukjent, og alle andre som private. Dette betyr at stiftelser, borettslag og foreninger i denne oversikten er med i de private kategoriene.

Vi har valgt å definere 2018 og 2019 som normalår eller referanseår, da disse årene ikke var påvirket av Corona. Vi ser at i disse årene utgjør andelen offentlige tiltakshavere 34 – 35 prosent av den totale verdien som er igangsatt i disse årene. På samme tid ser vi at 57 – 60 prosent av antallet prosjekter i samme periode er registrert med en offentlig tiltakshaver.

For året 2020 ser vi at andelen offentlige tiltakshavere med igangsatte prosjekter har gått noe opp. Imidlertid er igangsettelsestallene frem til midten av november, og virkningen som vises, langt lavere enn det som var forventet. Tallene, slik de ser ut nå, viser at offentlige tiltakshavere står for 35,9 prosent av prosjektverdien på det som blir igangsatt i 2020. I andel utgjør dette 58,3 prosent av prosjektene.

Ser vi på tallene for 2021, ser vi at markedet har langt større forventninger til hva som skal igangsettes enn det som realistisk sett vil bli igangsatt. Usikkerheten knyttet til prosjektmarkedet er stor akkurat nå, men det er positivt at markedet står klar til å sette i gang mer fremover.

Vi har tidligere beskrevet en situasjon, hvor andelen utsettelser har økt markant. Til tross for at vi er i kontinuerlig kontakt med tiltakshaverne og rapporterer hva de forteller oss, må vi forvente at 50 prosent av prosjektplanene for 2021, vil bli utsatt til senere år.
 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår