Passivhus i Leca

 
Passivhus i LecaMagnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth fra entreprenøren Brødrene Ulveseth AS ønsket å bygge et ekte Leca-hus. – Opprinnelig var det planlagt trehus, men Leca var en bedre løsning i dette klimaet, sier de.
De gode isolasjonsegenskapene til Leca gjorde at entreprenørene valgte å endre planene fra å bygge i tre til å bruke Leca overalt.

Tekst og foto Gaute B. Iversen

Passivhus er en standard som setter strenge krav til energibruk. Målet er at husene skal ha et spesielt lavt energibruk som reduserer miljøbelastningen. Passivhus har vært spesielt populært i Tyskland og Skandinavia.

– Som et murerfirma hadde vi lyst til å lage et skikkelig Leca-hus når vi først skulle bygge et passivhus. Opprinnelig var det planlagt å bygge huset i tre, men vi valgte å bruke Leca i alle ledd, sier daglig leder Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

Brødrene Ulveseth har lang tradisjon med å bygge murbygninger. Siden starten i 1932 har selskapet vært engasjert i alle typer prosjekter, men i dag bygger de stort sett næringsbygg og leilighetsbygg.

Så mye Leca som mulig
Valget falt på å bygge huset med Leca Isoblokk 35. Blokkene tilfredsstiller nesten i seg selv de strenge passivhuskravene. Med 10 cm utforing og isolasjon på innsiden trenger husene svært lite energi for oppvarming.

– Vi har brukt Leca-produkter på alle områder hvor det var mulig. Innvendige bærevegger er bygget med vanlige Leca-blokker, mens ikke-bærende vegger er montert med Leca Lettveggsblokker. I tillegg er det brukt Leca Byggeplank i gulvet, forteller prosjektleder Magnus Mjelstad.

Beboerne flyttet fra mindre hus, men har erfart at Leca-husene bruker vesentlig mindre energi for å holde varmen.

Solid materiale
En merverdi ved å bruke Leca er at det er et tungt materiale som gjør at lydisoleringen i husene blir spesielt god.

– Erfaringen viser at beboerne knapt kan høre lyder fra utsiden av husene hvis de ikke åpner et vindu eller en dør. Du merker det med en gang du kommer inn at det er gode hus å være i, sier Ulveseth.

En annen fordel er at på vindutsatte Vestlandet er husene tette. Selv på de mest forblåste dagene er det ikke trekk i huset.

– I et klima hvor regn og snø ikke alltid kommer ovenfra, men sidelengs, er det et viktig poeng at fasaden og ytterveggene tåler mye. Pussen på veggen er sterk og vil motstå påkjenningene fra det vestlandske været i lang tid, sier Magnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

Prosjektinformasjon

  • Passivhus
  • Entreprenør Brødrene Ulveseth AS
  • Arkitekt ABO Plan & Arkitektur AS

Leca-produkter

  • Leca Isoblokk 35 cm
  • Leca Basicblokk 15 og 20 cm
  • Leca Byggeplank

Relaterte produkter

  • Weber Murmørtel M5
  • Weber Fiberpuss
  • Weber våtromssystem

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår