Passivhus - hett og tett

 
Passivhus - hett og tettBjerknes Park bygges ved Slettebakken bybanestopp i Bergen. (Illustrasjon: Bybo)
Passivhus er et hett tema om dagen og står på agendaen for nye tekniske forskrifter. Kjøperne har også fått øynene opp for konseptet som har god isolering og en tett bygningskonstruksjon.

Husbanken finansierte bygging av 868 boligenheter som passivhus i 2014, bestående av både boligprosjekter og studentboliger. Passivhusboligene utgjør en andel på 15 % av alle nye boliger Husbanken finansierte bygging av i 2014. Boliger som bygges som passivhus er blant de som har prioritet på lån i Husbanken gjennom satsingen på forbilde- og pilotprosjekter.

– Boliger som bygges som passivhus blir prioritert i Husbanken gjennom vår satsing på forbilde- og pilotprosjekter. Det at vi finansierer en større andel passivhus enn tidligere er et tegn på at våre virkemidler er med på å bidra til et gjennombrudd for mer energieffektive boliger, sier Inger Vold Zapffe, assisterende administrerende direktør i Husbanken. 

Mer miljøbevisste kunder
– Økt miljøbevissthet hos kundene, mener adm. dir Pål Morten Oxaal i Heimdal Eiendomsmegling om boligkjøperne i markedet. Meglerfirmaet er ansvarlig for salget av de 425 boligene på Miljøbyen Granåsen som bygges etter passivhusstandard. I desember/januar solgte firmaet 50 boliger i dette prosjektet, som utgjør 30 prosent av markedet i de to månedene i Trondheim, der det ble solgt til sammen 161 boliger. 

– Miljøbevisstheten er synliggjort ekstra godt og ikke minst belønnet, ved at kundene har hatt mulighet til finansiering gjennom Husbanken. Kombinasjonen av passivhus og husbankfinansering, gjør også bokostnadene ekstra gunstig med lavere strøm- og vedlikeholdsutgifter og lavere renter. Dette vet kjøperne å sette pris på. Flere kjøpere som har tatt i bruk boligene gir oss tilbakemeldinger om et svært godt og stabilt inneklima uavhengig av utetemperatur, sier Oxaal. 

Hele Miljøbyen Granåsen skal være ferdigstilt rundt påske 2017. Til nå er 181 boliger ferdig bygget, 152 boliger er under bygging. 312 boliger er solgt i prosjektet.

Vil være i forkant
Prosjektet Bjerknes Park i Bergen har også status som forbilde i Husbanken. Her skal til sammen 133 boliger bygges fordelt på fire blokker. Utbyggeren Bybo er tidligere kjent for prosjektet Løvåshagen og har tatt med seg erfaringene derfra inn i dette prosjektet.

– Ettersom vi beveger oss mot passivhusnivå i byggeforskriftene er det greit å være i forkant, det gir oss erfaringer for kommende prosjekter, også er det jo noen kunder som ønsker å ta miljøbevisste valg, sier Henning Rosendahl i Bybo.

Byggearbeidene i dette prosjektet startet i september 2014, og de to første blokkene forventes ferdigstilt våren 2016, og de to andre i 2017.

Gode erfaringer
På Finstad park i Ski satser Skanska på passivhus i flere blokker som er definert som forbildeprosjekter for Husbanken.

– Skanska Bolig har tidligere levert fire passivhus på Finstad og vi har høstet gode erfaringer derfra. Nå satser vi på passivhusstandard i tre blokker som vil få lån fra Husbanken, sier Friling.

– Vi forventer at dette blir en del av byggeforskriftene i løpet av få år, og ønsker derfor å være tidlig ute med denne byggemetoden. Det er viktig å påpeke at dette er god byggeskikk satt i system, fuktfritt og energiriktig. Vi i Skanska Bolig har bare gode erfaringer med denne måten å bygge på. Utviklingen av energiløsninger har vært i fokus gjennom hele arbeidet med Finstad Park, sier Friling.

Gir bedre kvalitet
På Sørlandet bygger Deholtgruppen terrasseboliger i passivhusstandard rett ved Kjevik lufthavn utenfor Kristiansand. Prosjektet har fått navnet Gurines Hage og er rettet mot ei kjøpergruppe over 50 år.

– Vår oppfatning er at boligkjøperne er mer miljøbevisste enn tidligere, men i vårt tilfelle er det nok boligkvaliteten som følger av å bygge etter passivhusstandard og våre løsninger på universell utforming som har vært avgjørende for kjøperne i dette prosjektet, sier Jarle Tjelland som er prosjektleder for utbyggingen. –Miljøhensyn er viktig for utbyggeren og vi har stor tro på passivhuskonseptet. Hvis man planlegger riktig fra fase 1 blir det heller ikke så dyrt, sier Tjelland.

Alle de omtalte prosjektene ble i 2014 godkjent for lån i Husbanken gjennom satsingen på forbilde- og pilotprosjekter. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår