Overvåker snøskred på Island

 
Overvåker snøskred på IslandRagnhild Lie i Cautus Geo under etablering av radarsystem for snøskredovervåking på Flateyri på Island i mars i år.
Cautus Geos nyutviklede radar for varsling av snøskred er eksportert til Island. Systemet er tidligere tatt i bruk for overvåking av riksvei 15 i Lom.

Siden 1994 er 69 døde av snøskred på Island. Mange veistrekninger er utsatt. Ansvarlig for overvåking av all naturfare er Islands meteorologiske institutt. De kom til Cautus Geo på slutten av fjoråret.

Island ønsker å finne ut om moderne teknologi kan komplettere tradisjonelle metoder for å overvåke og sikre innbyggerne mot skredfare. 

Ledende posisjon

– At valget falt på oss og på vår nyutviklede radar som detekterer snøskred, varsler og stenger veier, bekrefter vår posisjon som en ledende teknologiaktør, sier Lars Krangnes i Cautus Geo.

Det er ikke første leveransen Cautus Geo har gjort til Islands meteorologiske institutt. I flere år har dataloggere fra Cautus Geo vært benyttet som del av system for overvåking av andre geofarer.

– Oppdraget bekrefter at vi har tillit og ledende teknologi. I første omgang handler det om ren overvåking og å demonstrere ny teknologi. Systemet er satt opp som kopi av det vi har montert i Lom, men uten automatisk stengning av vei. Det kan komme senere, basert på erfaringen gjennom testperioden som i første omgang varer fram til sommeren, men som kan forlenges med ytterligere ett år, sier Krangnes.

Trygger lokalsamfunn

Radarsystemet er montert på Flateyri. Det er et lite lokalsamfunn som er beskyttet av en skredvoll. Et større ras i fjor gikk over skredvollen. Overvåkingen omfatter to skredløp, på hver side av vollen.

Den nyutviklede radaren til Cautus Geo er testet i harde værforhold. Før monteringen i Lom i vinter, detektere den steinsprang og snøskred på Mannen i Romsdalen i to år. 

– Radaren er godt utprøvd og testet. Nå skal den virke også uavhengig av mulige strømbrudd. Systemet vi har satt opp innbefatter både Cautus Web og et nødtrømopplegg, sier Krangnes. 

Utstyr:

  • Smart radar som detekterer skredets størrelse (skiller mellom små og store skred).
  • Kamera som sikrer dokumentasjon (periodiske bilder og film av skredaktivitet).
  • UPS-enhet (nødstrøm).
  • Cautus Web samler data, logger og varsler skred via sms og e-post.

Cautus Geo AS har i mer enn ti år overvåket naturfarer. Vi utvikler, etablerer og drifter ulike målesystemer. Vi har som mål å være ledende innen effektive og sikre løsninger for overvåkning av konstruksjoner, landområder, vann, klima og miljø

 

 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår