Overtar verdensarv på Røros

 
Overtar verdensarv på RørosKobberverket Røros. (Foto: Statsbygg/Ivan Brodey).
Statsbygg har overtatt forvaltningsansvaret for kobberverket på Røros fra Klima- og miljødepartementet (KLD). Dette er Statsbyggs første eiendom på UNESCOS verdensarvliste.
- Vi er stolte over tilliten KLD har vist oss når det gjelder denne spesielle eiendommen, sier Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, i en pressemelding.
 
Mange bygninger og stor tomt
Eiendommen består av 49 bygninger, gruver og 53 installasjoner tilknyttet gruvedriften. Tomtearealet er på 5500 mål, og bygningsmassen på 7700 brutto kvadratmeter.
Eiendommens kulturhistoriske verdier skal sikres gjennom drift, vedlikehold og istandsetting. I dag leier Rørosmuseet kobberverket. Det skal de fortsette med. I tillegg til å ha ansvaret for drift, vedlikehold og istandsetting driver museet med utstrakt formidlingsvirksomhet i samarbeid med håndverksmiljøet på Røros.
 
Godt samarbeid
Det har vært et svært godt samarbeid mellom KLD, Statsbygg, Rørosmuseet, Museene i Sør-Trøndelag, Røros kommune og Riksantikvaren i prosessen for å komme frem til en god forvaltningsmodell. Avtalen som er inngått nå skal gjelde i en prøveperiode på fire år og anses som en pilot for å teste ut om denne samarbeidsmodellen fungerer.
 
Røros kom på Unescos verdsarvliste i 1980 og har totalt 110 fredede hus og en vernet sone som består av 1500–2000 bygninger.
 

Om avtalen

Avtalen skal sikre at både vedlikehold og myndighetskrav blir ivaretatt for framtida. I hovedtrekk får Museene i Sør-Trøndelag v/ Rørosmuseet ansvaret for istandsettingsarbeid, drift og vedlikehold på eiendommen, mens Statsbygg skal følge opp eieransvaret for blant annet brannsikkerhet og universell tilgjengelighet. Et vesentlig element i avtalen er de økonomiske rammebetingelsene. Disse ble avklart i statsbudsjettet for 2018, og innebærer blant annet at Rørosmuseet ikke betaler leie, og at Klima- og miljødepartementet yter et tilskudd til Rørosmuseet for istandsetting, forvaltning og vedlikehold på eiendommen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår