Outstanding kontorbygg i tre

 
Outstanding kontorbygg i treBildet: I Dr. Hansteins gate i Drammen skal Vestaksen Eiendom og Betonmast bygge et 40 meter høyt kontorbygg i tre. Illustrasjon: DARK Arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Nær elva og rett ved Drammen stasjon starter nå byggingen av et 40 meter høyt kontorbygg i rent tre og med Outstanding miljøprofil.

Av Bjørn Laberg

Prosjektet blir Norges tredje høyeste trebygning når det står ferdig. Hele bærekonstruksjonen over bakken vil utføres i massiv- og limtre. Det vil si at bygget blir uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp. Tiltakshaver er Vestaksen Eiendom AS.

NODE, som bygget blir kalt, skal etter planen bli Drammens nye gründer-hub og co-working arena.

Bærekonstruksjonen består av bjelker og søyler i limtre og to store heis- og trappekjerner bestående av massivtre forsterket med limtresøyler i hjørnene. Byggets stivhet er økt ved at to massivtrevegger er inkludert i de to korte fasadene. Kontorbygget på 6 800 kvadratmeter får 10 etasjer.Prosjektet kjennetegnes med bærekraftig tenkning i alle ledd, og skal klassifiseres som BREEAM NOR Outstanding, det høyeste av fem nivåer for miljøsertifisering i Norge. 

DARK Arkitekter har tegnet det spennende kontorprosjektet i massivtre.

- Grunnen til at vi ønsker å bygge i massivtre er fordi vi sammen med Vestaksen Eiendom satser på bærekratige løsninger. Når vi har muligheten til å utforske nye konstruksjonsmetoder og hedre Drammens fortid som trelast-by, ble massivtre et opplagt valg, skriver DARK på sine hjemmesider.

Vestaksen inngikk i 2019 samspillskontrakt med Betonmast Buskerud-Vestfold AS. Våren 2020 ble avtale om riving, prosjektering av digital tvilling, pæling og spunting inngått. Målet er å signere avtale om totalentreprise høsten 2020. BREEAM er et effektivt verktøy for å samordne de ulike aktørene i et byggeprosjekt og integrere bærekraftig tenkning i alle ledd.

I samspillsprosjekter er alle aktører tidlig involvert og samarbeider om å finne de beste løsningene. Det går også en forbindelse mellom bærekraftige løsninger, BREEAM-sertifisering og samspillkontrakter. Daglig leder Eskil Thorkildsen i Betonmast Buskerud-Vestfold har ambisjonene i orden:

- Jeg vil berømme Vestaksen som sikter så høyt som de gjør, og som tør å tenke nytt. I vårt hode skal dette bli Nordens mest bærekraftige bygg. Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Sammen med de beste konsulentene i Norge innen sine fagfelt, bygger vi nå prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter på tomten til høsten. Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad, sier Thorkildsen.

Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Utbygger, entreprenør og konsulenter bygger prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter høsten 2020. Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad.

FAKTA:

Fylke:  Viken

Kommune: Drammen

Entrepriseform: Samspillsentreprise

Verdi: cirka 300 millioner

Areal:  6800 kvm

Tiltakshaver: Vestaksen Eiendom AS

Prosjekteringsleder: Betonmast Buskerud-Vestfold AS

Innbudt Totalentreprenør: Betonmast Buskerud-Vestfold AS

Arkitekt: DARK Arkitekter

Bildet: Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Utbygger, entreprenør og konsulenter bygger prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter høsten 2020.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Smart.


 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår