Oslos byggebehov – en gjenreising verdt

 
Oslos byggebehov – en gjenreising verdt– Byene må utvikle seg som byer for å håndtere den antatte befolkningsveksten, hevder OBOS-sjef Martin Mæland. (Foto: Geir Hasle)
– Utbyggingsbehovet i Oslo-regionen tåler sammenligning med gjenreisingsbehovet etter krigen, men myndighetene tar ikke de store grepene som situasjonen krever.

Det sier OBOS-sjef Martin Mæland i en pressemelding, og mener at stat, kommune, byplanleggere og boligbyggere sammen må ta de store byutviklingsgrepene for å møte befolkningsveksten,

– Vi må la byene få utvikle seg som byer for å håndtere den antatte befolkningsveksten. Å bygge høyere, tettere og med et godt kollektivtilbud er nøkkelen til at også morgendagens byer blir gode steder å bo, sier Mæland.

En halv million

De neste 20-30 årene kan Oslo vokse med 300.000, og Akershus med 250.000 nye innbyggere. Det betyr at det må bygges like mange boliger i denne perioden som det ble bygget de siste 100-150 årene.

– Med denne befolkningsveksten i sikte må takten i boligbyggingen økes. Det er kun mulig hvis kollektivtilbudet er godt nok, hvis bolig og næring integreres tettere for å få reiseavstandene ned, hvis skoler, barnehager, idrettsanlegg bygges ut parallelt, og hvis utbyggerne har god nok forutsigbarhet og opplever mindre detaljstyring i hvordan tomtene skal utnyttes. Det krever samarbeid, mener Mæland.

Store byer – store grep

Dagens byplanlegging definerer fremtidens byer. Da nytter det ikke å tenke smått. Det er på tide å ta de store byplanleggingsgrepene.

Tirsdag 26. august går OBOS Boligkonferanse 2014 av stabelen. Da møtes premissgivere fra stat og kommune, samt store deler av bolig- og byggebransjen, arkitekter, byplanleggere og urbanister for å diskutere hvilke store, overordnede grep som må tas for å møte befolkningsveksten i de større norske byene i årene som kommer. I år favner boligkonferansen om store byer og store grep.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår