Oppgraderer glassfasaden i Grieghallen

 
Oppgraderer glassfasaden i GrieghallenEt nytt glass på 54 millimeter klargjøres for montering i fasaden til Grieghallen. Foto: Otto von Münchow
Glassfasaden i ærverdige Grieghallen i Bergen skal oppgraderes. Ved å kombinere nye og bedre glass med en helt ny måte å isolere stål på, vil varmetapet reduseres betydelig.

Nå har Fasader og Glass AS montert nye glass i et testfelt som skal dokumentere en teoretisk u-verdiforbedring fra 2.6 til 0,62.

Det har imidlertid vært ett hinder for å gå i gang med å bytte glassene: Stålkonstruksjon som glassene er festet i, er som en kuldebro. Det ville ha gitt liten effekt å bytte til bedre glass så lenge stålet fortsatt slipper gjennom varme. Men så kom glassmester Harald Goksøyr i Fasader og Glass AS i Bergen over et nytt produkt som isolerer stål, og foreslo å teste det.

– Det var under en reparasjonsjobb der en betonginnfestning til hjørnestålet hadde sprukket, at jeg nevnte at det finnes et produkt som kan isolere stål, sier Harald Goksøyr i en pressemelding.

Grønt lys

Aerolon som produseres av Aerogel, sprøytes eller sparkles på i et tre til fire millimeter tynt lag på stålbjelkene etter at de er sandblåst. Sammen med bytte av glass fra 22 millimeter isolerglass med lys- og varmekontrollert belegg, som var det alle beste da Grieghallen ble bygget, med 54 millimeter glass, reduseres U-verdien i fasaden fra 2,6 til teoretisk 0,62. Ledelsen i Grieghallen syntes løsningen hørtes spennende ut og ga grønt lys til et prøveprosjekt initiert av Fasader og Glass. I forrige uke ble de først ni glassene i Grieghallen byttet ut etter at stålrammene først var blitt behandlet med Aerolon. Det er et forprosjekt støttet av Enova.

– Vi har hatt en prosjektgruppe gående i ett år, der vi har testet og funnet en løsning på å sette inn 54 millimeter glass i eksisterende fasader, uten arkitektoniske endringer. Det har krevd at vi har vært villige til å tenke «utenfor boksen» sammen med det å ta i bruk nye produkter. I dette tilfellet handlet det for eksempel om å finne riktig limtype, sier Goksøyr.

Spare 1.000.000 kwh

Det er lim fra Sika som holder de nye glassene i Grieghallen på plass. Det er snakk om 300 kilo for de nederste vinduene og 320 kilo for midterste. Ifølge Goksøyr er Sika-lim det eneste han tør bruke på grunn av vindbelastning og påkjenninger i fasaden. At en har gått for en løsning med liming, gjør det mulig å fjerne mye stål i rammene, stål som før var brukt til å feste glassene og var en kuldebro.

Med nye glass og isolert stålkonstruksjon vil Grieghallen kunne spare en million kilowattimer i året – når hele fasaden er rehabilitert. Foreløpig har det bare vært snakk om forprosjektet der altså ni glass byttes ut. Kostnadene er på rundt én millioner kroner, mens en totalløsning for hele Grieghallen vil komme på rundt 50 millioner kroner. Samtidig med at Fasader og Glass gjennomførte forprosjektet, ble ytterligere ett sprukket glass byttet ut. Hvert år må det skiftes glass som sprekker på grunn av kontinuerlige bevegelser i konstruksjonen. Normalt skiftes mellom 2 og 16 glass i året.

Stor investering

Administrerende direktør i Grieghallen, Olav Munch, forteller at utskiftingen av glassene i fasaden er en del av et større miljøprosjekt. Målet er selvsagt å spare energi. Planen er å skifte hele den 550 meter lange glassfasadene, forhåpentligvis i løpet av en femårsperiode.

– Dette er en veldig investering. Vi mener dette er en helt ny måte å isolere på, og håper at det vil kvalifisere til støtte fra Enova. Jeg ser for meg at det vil ta tid å bytte alle glassene, men jeg håper at det skal la seg gjøre innen jeg går av med pensjon, sier Munch.

Samarbeid med høyskolen

Munch bemerker at Grieghallen gjerne prøver ut nye metoder for å oppnå ønsket miljøeffekt. Det har vært helt nødvendig på grunn av varmegjennomgangen i stålrammene. Målet er å oppnå en U-verdi på hele fasaden på under 0,8, og det mener Munch at en skal klare med god margin.

– Vi har samarbeidet med Høyskolen på Vestlandet og hatt studenter som har gjort bachelor-oppgaver på beregninger av U-verdier. De har foretatt laboratorieforsøk for å finne effekten av Aerolon. Vi har også brukt varmekamera for å finne hvor det er varmegjennomgang. Nå skal vi følge opp forprosjektet med målinger og beregninger utover høsten. Deretter setter i gang det store prosjektet med resten av fasaden. Men først må vi finne finansiering, sier Munch avslutningsvis i pressemeldingen.

I tillegg til Fasader og Glass AS, sitter Grieghallen, som byggherre, Cowi, Aerogel Norge, Sika, CG-Glass Vennesla, Lie Overflater og Høgskulen på Vestlandet i prosjektgruppen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår