Oppfordret til grønn dialog i tidlig fase

 
Oppfordret til grønn dialog i tidlig faseGlad gjeng på dialogkonferansen Greenbuilt: Fra venstre: Magnus Holstad og Kris Wojcik, begge fra Jets, og Marianne Ellila, Karoline Solberg, Erling Hannaas og Kayleigh E. Smith fra Sweco.
Greenbuilt Dialogkonferanse er i gang i Oslo, og deltagerne fikk høre hvor viktig det er med dialog i tidlig fase av prosjektene for å få utnyttet de miljøvennlige mulighetene.

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

Målet med konferansen er blant annet å synliggjøre mulighetene som ligger at byggherre og prosjektledere går i dialog med leverandørene av miljøvennlige løsninger så tidlig som mulig i prosjektet.

 - Det er inntrykket vårt at mange ser at det er viktig å starte en dialog i tidlig fase av prosjektet, for det er mange leverandører som har mye kunnskap om miljøaspektet i produktene, sier Johansen.

Bildet: Vikki Johansen, daglig leder av Greenbuilt, sammen med Håkon Hauan, administrerende direktør i EPD-Norge, på konferansen. Hauans foredrag hadde tittelen "Elektronisk og gjennomsiktig system fra vugge-til-vugge i byggeprosjekter.

 

Leverandører fra Sweco, Jets (sanitær-systemer), Geberit, Forbo flooring, Glasopor, Wicona med flere er tilstede , både som foredragsholdere og tilhørere.

Først ute på podiet var Statsbygg som fortalte hvordan de ville gjennomføre sitt Miljøprogram i den nye Regjeringskvartalet.

Elin Hansen er Statsbyggs miljørådgiver i prosjektet med å bygge nytt Regjeringskvartal og åpnet med å fortelle inngående om miljøambisjonene i det gigantiske prosjektet til en foreløpig antatt verdi av 15-16 milliarder kroner. Hansen har ansvar for å gjennomføre og koordinere prosjektets miljøprogram og oppnåelse av BREEAM Excellent. Hun presenterte planene, som innebærer 130 000 kvadratmeter nybygg og 37 000 kvadratmeter rehabilitering av eksisterende bygningsmasse.

Bildet: Elin Hansen, miljørådgiver i Statsbygg.

Klimagassutslippene skal være vesentlig lavere enn utslippene i et referanseprosjekt med samme sikkerhetsnivå. Prosjektet benytter Breeam-Nor som styringssystem, med ambisjonen Breeam Excellent. På samtlige områder, fra materialbruk i bygg og uteområder, som skal være så arealeffektive som mulig, til inneklima og klima- og miljøeffektive transportformer, alt skal gjennomgås for å oppnå lavest mulig klimagassutslipp. Men uansett hvilke valg av materialer og former de lander på, så innrømmet hun at det beste for miljøet er å redusere antall kvadratmeter som skal bygges.

- Den mest klimavennlige kvaratmeteren er den som ikke bygges, sa Hansen, før vi fikk høre mer inngående om de forskjellige grepene Statsbygg planlegger å ta.

Senere i dag vil det foregå en paneldebatt med politikere, diskusjonen tar utgangspunkt i spørsmålet "Hvilke incentiver gis i dag og vil bli gitt for miljøbygg og miljødokumenterte byggevarer i Norge?".

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår