Ønsker solstrøm på Bjørkebadet

 
Ønsker solstrøm på BjørkebadetBildet: Bjørkebadet ble ferdigstilt høsten 2018 og offisielt åpnet 1. november 2018.
AKTUELLE PROSJEKTER: Aurskog-Høland kommune inviterer til anbudskonkurranse om prosjektering, installasjon, idriftsettelse og dokumentasjon av solcelleanlegg ved Bjørkebadet.

Av Bjørn Laberg

Aurskog-Høland kommune skal redusere sine utslipp av klimagasser, og bruk av fornybare energikilder er et viktig tiltak, i følge Kommunedelplan for klima i Aurskog-Høland kommune. Leveransen omfatter prosjektering, installasjon, idriftsettelse og dokumentasjon av solcelleanlegg.

På sikt er det planlagt å produsere lokal elektrisitet ved hjelp av solceller på flere kommunale bygg i sentrum av Bjørkelangen. For å kunne benytte egenprodusert solstrøm som i størst mulig grad skal dekke eget el-forbruk, er det planlagt å etablere eget microgrid, dvs. distribusjonskabler for kraft mellom flere kommunale bygg. På denne måten skal evt. overproduksjon av solstrøm fra et bygg benyttes til blant annet ladning av el-biler eller å redusere kjøp av elektrisitet for andre bygg som er tilknyttet mikrogridet.

Bildet: Tak som skal benyttes til installasjon av et solcelleanlegg. Sett mot vest. 

Litt fra funksjonsbeskrivelsen:

• Basert på beregningene av forventet el-produksjon og registrert el-forbruk i 2019, regnes det med at det blir lite overskudd av solstrøm. Dette innebærer at det på nåværende tidspunkt ikke er hensiktsmessig å etablere et mikrogrid.

• Bjørkebadet ble ferdigstilt høsten 2018 og offisielt åpnet 1. november 2018. Bygget har tre flate tak. Solcelleanlegget skal installeres på hovedtaket, dvs. takarealet over bassengdelen av badet.Totalt takareal er på ca. 1100 m2. Høyden på taket hvor solcelleanlegget skal installeres på ca. 10 m.

• Solcelleanlegget skal bestå av minimum 420 paneler med en ytelse på minimum 300 Wp ved STC (Standardized Test Conditions). Solcellepanelene skal ha standard mål, dvs. lengde på ca. 1,65 meter og bredde på ca. 100 cm). Installert effekt blir dermed på minimum 126 kWp.

• Det skal installeres sensorer som måler lufttemperatur, paneltemperatur og måling av innstråling ved referansecelle i solcellemodulenes plan. For et øst-vest anlegg skal det være to sensorer for innstråling. Ved evt. feilfunksjon skal driftspersonell automatisk varsles per e-post og/eller SMS. Vesentlige driftsparametere, som f.eks. produsert effekt fra hver vekselretter skal kunne avleses av byggets SD-anlegg.

• Som følge av at bygget fremdeles er innenfor garantiperioden, oppfordres det til å benytte det samme utførende elektrofirmaet fra bygging av Bjørkebadet, dvs. Sørum Elektriske AS, som underleverandør for arbeid i forbindelse med bl.a. AC-kabling i bygget og tilkobling til hovedtavlen.

• Som opsjon skal det tilbys serviceavtale for solcelleanleggene med tre års varighet, som inkluderer løpende driftsovervåkning og inspeksjon av anlegget i etter ett og tre års driftstid, samt en utvidelse av produktgaranti for vekselrettere til hhv. 10 og 15 år.

Tilbudsfrist: 31. august

Kilde: Aurskog-Høland kommune / TendSign

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Smart.


 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår