Økende etterspørsel etter tre – både på eksport og hjemmemarkedet

 
Økende etterspørsel etter tre – både på eksport og hjemmemarkedetHeidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien.
Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert har økt med 8,5 prosent i august sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig har eksporten økt med hele 20 prosent, viser tall fra Treindustrien.
  • Eksporten har gått kraftig opp. Det skyldes både høy etterspørsel etter tre i Europa, en svak kronekurs og økte priser i utenlandske valuta. Samtidig er lagrene lave både i Sverige og resten av Europa. Dette skyldes begrensninger i produksjon hos europeiske bedrifter som følge av koronasituasjonen. I tillegg har en streik i Finland i vår og tollsituasjonen mellom USA og Canada påvirket markedet, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien.

Byggevareindustriens forening kom i forrige uke med statistikk der det ble vist til tall for trebaserte byggevarer. Disse tallene er ikke dekkende for trebaserte produkter, da de i hovedsak kun omfatter trebaserte plater og isolasjon. De store volumene av trelast, panel og kledning, konstruksjonstrevirke og impregnert er ikke med. Dette da bedriftene her ikke er tilknyttet Byggevareindustriens forening, men Treindustrien.

Treindustriens statistikk, basert på tall fra medlemsbedriftene, viser både vekst i eksport og i salget innenlands.

  • Impregnert har hatt en sterk økning. Særlig er det salget til privatmarkedet som har trukket opp. Mange har brukt sommeren på ulike prosjekter, sier Finstad.
  • Koronasituasjonen har vært utfordrende for hele byggenæringen. Bedriftene i treindustrien har vist omstillingsevne og har håndtert krisen godt ved å opprettholde sysselsettingen, samtidig som den økonomiske risikoen har vært stor som følge av lange kredittider.
  • Selv om salget nå er godt, særlig i privatmarked, er det særdeles viktig at det legges premisser for å holde aktiviteten i byggenæringen oppe også neste år. Statsbudsjettet for 2021 må ta ned usikkerheten knyttet til norsk økonomi. Det er avgjørende for byggenæringen som treindustriens viktigste marked. Vi har sett at kommunene gjennom krisen har tatt ansvar og bidratt til å opprettholde aktiviteten i byggenæringen. Kommuneøkonomien må ikke svekkes i 2021, det vil gå ut over både nyboligsalget og rehabiliteringsmarkedet, sier Finstad.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår