Nytt iøynefallende bibliotek i Helsinki

 
Nytt iøynefallende bibliotek i HelsinkiOodi biblioteket er alt annet enn et tradisjonelt bibliotek. (Foto: Tuomas Uusheimo).
AKTUELLE PROSJEKTER: I begynnelsen av desember ble Helsinkis nye bibliotek Oodi innviet. Biblioteket er en bygning med glass- og stålkonstruksjoner og trefasader. Bygget kostet 948 millioner kroner.

Tekst: Therese Alne Bolin

Den finske hovedstaden Helsinki har fått et nytt hovedbibliotek som går under navnet Oodi og er en imponerende bygning på mange måter.

Byrået ALA er ansvarlig for den arkitektoniske utformingen.

 

Trakter: Bygningens øverste etasje, bokhimmelen, har et imponerende tak med 14 store vinduer. Vinduene er formet som en trakt som lar vakkert lys trenge igjennom takkonstruksjonen.

Med unntak av toppetasjen er Oodis fasade laget av tre. Treet som brukes i polstringen er gran.

- Standarden var satt høyt for å gjøre biblioteket til et møtested som utfordrer vår oppfattelse av hvordan et bibliotek burde være, skriver biblioteket på sine nettsider.

Bokhimmelen med et misunnelsesverdig tak

Bygningens øverste etasje, bokhimmelen, har et imponerende tak med 14 store vinduer. Vinduene er formet som en trakt som lar vakkert lys trenge igjennom takkonstruksjonen.

Denne etasjen er det ’klassiske’ biblioteket som består av et åpent landskap med et helt spesielt lysinnfall og god akustikk. Administrerende direktør Niko Oinonen fra det finske entreprenørfirmaet Sisärakennustekniikka SRT Oy, er fornøyd med resultatet:

- Jeg ble veldig inspirert da jeg så arkitektens planer for bokhimmelen. Spesielt løsningen til taket er innovativt og helt unikt, sier han i en pressemelding fra Rockofon.

Et designtak som håndverk
Det er akustikkprodusenten Rockfons løsning Mono Acoustic som er blitt brukt på Oodi biblioteket. «Løsningens gode egenskaper er blitt utnyttet til det fulle og resultatet er et bølgende tak hvor ingen av de kvadratiske himlingene er identiske» skriver selskapet.

- Himlingen er montert i hånden og takket være forberedende trening fra Rockfon har vi kunnet gjennomføre montasjen veldig profesjonelt og med et imponerende resultat. Vi visste at Rockfons akustikkhimlinger i steinull er formbare, men i forhold til bokhimmelens tak var de overraskende enkle å montere forteller Oinonen.

Gode opplevelser krever god akustikk

Finske Perttu Korhonen, akustisk designer på prosjektet, er også veldig fornøyd med sluttresultatet og Oodis akustiske egenskaper:

- Biblioteket er en oase fylt med opplevelser som gir plass til forskjellige formål og gjøremål, som igjen stiller store krav til akustikken. Oodi skal være et sted som er åpent for alle og hvor fusjonen av akustikk og arkitektur skaper fred og velvære. Man skal alltid huske på å ta hensyn til brukerne - spesielt i vår tid hvor behovet for steder der man kan slappe av er enormt, sier han i meldingen.

Ifølge Perttu Korhonen visste man på forhånd at himlingens lyddempende materiale måtte være absorpsjonsklasse A. Det er nødvendig for å kunne dempe lyden fra både besøkende, ventilasjonssystemer, rulletrapper og andre forstyrrende elementer.

Rockfons Mono Acoustic oppfyller kravene til både akustikk og inneklima som kvalitetsmerket ‘Dansk Inneklima’ beviser.  

- Løsningen er ideell til skoler og biblioteker hvor det er mulig å få kontroll på akustikken uten at man behøver å endre rommet uttrykk, mener entreprenør Oinonen.

FAKTA:

Helsinki sentrumsbibliotek

Byggherre: Helsinki by

Byggherrekonsulent: Ramboll Finland

Arkitekt: ALA Architects

Konstruksjonsplanlegging: Ramboll Finland

Akustisk planlegging: Helimäki Akustikot Oy

 

Himling:

- entreprenør: Sisärakennustekniikka SRT Oy

- konstruktionsplanering: Planson Design

- materiale fra Rockfon: Mono Acoustic-løsning

Byggetid: 11/16–12/18

Kostnad: 98 millioner euro/ 948 473 400 norske kroner

Bruttoareal: 17 250 kvadratmeter

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår