Nye overgangsregler fra DSB

 
Nye overgangsregler fra DSBIll: Shutterstock).
DSB har vedtatt noen overgangsregler til en ny utgave av NEK 400, som ble lansert i slutten av mai. Spesielt innenfor ladesystemer for elbiler, solcelleanlegg og batteri-installasjoner er det store forandringer.

Fra 1. juli skal alle anlegg prosjekteres og bygges etter NEK 400:2018.

Endringer for ladesystemer for elbiler og solcelleanlegg

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) forsyner det norske markedet med nasjonale, europeiske og internasjonale elektrotekniske standarder i tråd med teknologisk og markedsmessig utvikling.

Den sjette utgaven av NEK 400 ble lansert under Eliaden i slutten av mai 2018 og erstatter fra 1. juli 2018 tidligere versjoner av normsamlingen. Normsamlingen blir henvist som metode i forskriften om elektriske lavspenningsanlegg og påvirker derfor hele byggebransjen.

 - Det har vært stor spenning knyttet til denne nye utgaven forteller Leif T. Aanensen, administrerende direktør i NEK, i en pressemelding. Den nye utgaven inneholder en rekke endringer, som man fra 1. juli må forholde seg til. Spesielt innenfor ladesystemer for elbiler, solcelleanlegg og batteri-installasjoner er det store forandringer.

Sikker overgang

DSB ønsker at overgangen til ny norm skjer på en sikker og kontrollert måte. Når den nye normen har flere sentrale endringer har DSB innsett at bransjen har behov for tid før man er klar for å ta den i bruk.  Direktoratet har derfor fastsatt noen overgangsregler for å gjøre det enklere å tilpasse seg NEK 400:2018.

 

1.           NEK 400:2018 er gjeldende norm for prosjektering og utførelse fra og med 1. juli 2018.

2.           NEK 400:2014 kan også benyttes for prosjektering ut 2018.

3.           Installasjoner prosjektert i henhold til NEK 400:2014 må utføres og ferdigstilles innen utgangen av 2019.

4.           For store eller spesielle prosjekter kan det søkes DSB om dispensasjon fra kravet i FEL § 10 om at siste utgave av NEK 400 skal benyttes. Søknaden må begrunnes.

Om man benytter seg av overgangsreglene skal det dokumenteres at installasjonen er prosjektert og ferdigstilt i henhold til dette. I praksis gjøres dette i samsvarserklæringen.

 - Det er viktig at overgangsreglene ikke brukes som en sovepute, sier Aanensen. De mange endringene gjør at det er viktig å gjøre seg kjent med det nye innholdet og ta i bruk den nye normsamlingen så raskt som mulig.

 NEK 400:2014 vil fortsatt eksistere som referansenorm for anlegg utført før 1.juli 2018 og for anlegg som utføres i samsvar med overgangsreglene.

Om NEK

NEK er en selvstendig og nøytral organisasjon, og er det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC).

NEK har 12 ansatte og nærmere 600 komitemedlemmer fra norsk næringsliv, akademia og forvaltning.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår