– Nye løsninger vil hjelpe flere inn på boligmarkedet

 
– Nye løsninger vil hjelpe flere inn på boligmarkedetBildet: – Vi ser veldig positivt på initiativet myndighetene nå tar for den sosiale boligpolitikken og bruk av nye boligkjøpsmodeller gjennom å etablere et erfaringsnettverk, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Regjeringen åpner for å kreve at utbyggere skal bygge flere nye boliger med alternative kjøpsløsninger. OBOS støtter dette boligforslaget.

– Det vil kunne hjelpe mange som i dag sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Regjeringen har lagt fram en ny strategi for sosial boligpolitikk. Åtte av ti eier sin egen bolig i Norge i dag. Og ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup er det viktig å styrke selveierdemokratiet. Et av regjeringens uttalte hovedmål er at flere skal få mulighet til å eie sin egen bolig:

– Hvordan vi bor, påvirker alle deler av livet. Derfor er målet med regjeringens nye strategi å bidra til at flere får et trygt og godt hjem.

Krav om alternative veier til egen bolig

Et av forslagene i den nye strategien er å gi større handlingsrom for kommunene til å ta boligsosiale hensyn i kommunal planlegging, blant annet ved å kreve nye etableringsmodeller og flere leieboliger i nye boligprosjekter. Astrup åpner for at kommunene gjennom plan- og bygningsloven skal kunne stille krav om at en andel av boligene i nye prosjekter blir satt av til ulike løsninger som gjør det lettere for flere å eie egen bolig.

Dette er i tråd med et forslag OBOS lanserte tidligere i høst.

– Vi har stilt oss spørsmålet: Hvordan kan flere få mulighet til å eie sin egen bolig i pressområder som Oslo? Et av svarene er at myndighetene må gis rett til å kreve at utbyggerne selger nye leiligheter med boligkjøpsmodeller som sikrer en rimeligere inngangsbillett til boligmarkedet enn i dag. Dette kan skje ved at et visst antall boliger i et boligprosjekt, eksempelvis 10–20 prosent, skal tilbys gjennom alternative boligkjøpsmodeller. Vi tror dette vil være mulig å gjennomføre med lønnsomhet for både små og store boligbyggere, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Har startet boligsatsing

OBOS har allerede utviklet flere ulike kjøpsmodeller som gjør det mulig for flere å eie sin egen bolig. Både OBOS Bostart og OBOS Deleie er blitt godt mottatt blant boligkjøpere. OBOS skal i løpet av få år tilby 1000 boliger hvert år med ulike modeller som gjør flere til boligeiere.

I den nye boligstrategien tar regjeringen også til orde for å etablere et erfaringsnettverk mellom private utbyggere og departementet. Dette for å kunne tenke nytt rundt nye kjøpsmodeller, leie-til-eie-modeller og samarbeidsmodeller med kommuner.

– Vi ser veldig positivt på initiativet myndighetene nå tar for den sosiale boligpolitikken og bruk av nye boligkjøpsmodeller gjennom å etablere et erfaringsnettverk. Her tar vi mer enn gjerne an aktiv rolle, slik at vi i fellesskap kan komme fram til løsninger som sørger for at alle skal kunne få en bolig som passer for dem, sier Daniel Kjørberg Siraj.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår