Nye boliger på plass i Longyearbyen

 
Nye boliger på plass i LongyearbyenBildet: Husene på Longyearbyen er en pilot i FoU-prosjektet i Klima 2050, og byggene oppfyller kravene til lavenergihus klasse 1. Foto: Skanska
Longyearbyen har i 2015 og 2017 hatt to store snøskred som førte til at mange beboere måtte forlate hjemmene sine. Derfor besluttet Statsbygg å bygge nye boliger som setter en ny standard for bygg på Svalbard.

- Modulene er de største som har blitt produsert av fabrikken på Steinkjer. Dette har gitt en rekordrask bygging av et stort boligprosjekt, sier Håvar Feragen, prosjekteringsgruppeleder ved Skanska Husfabrikken, i en pressemelding.

Prosjektet bestod av 60 boliger. De første 30 boligene sto ferdig til jul 2018, og de siste 30 sto ferdige til 1.jun. 2019. Ferdige modulbygg fra Skanska Husfabrikken i Steinkjer er brukt til å sette sammen boligene på store stålkonstruksjoner pelet ned i grunnfjellet etter å ha blitt heist i land i Longyearbyen.

De første 30 boligene (10 stk. i hvert bygg) gikk over 2 plan, og bestod av 4 moduler hver. Utvendige boder ble plassbygd under byggene. De siste 30 boligene (10 stk. i hvert bygg) var i 2 størrelser, og hver leilighet var på ett plan. Disse byggene var på 3 etasjer, med 2 boliger og 10 boder i plan 1, og 4 boliger i plan 2 og 3. Alle byggene står på peler (som går ned til fjell) og en stålramme, slik at alt av infrastruktur går åpent under byggene.

Entreprisen var delt i 2, der LNS stod for fundamentering (med innleie av Skanska Stålfabrikken for levering og montering av stålramme) og utvendig infrastruktur. Skanska hadde alt over ferdig stålramme, og noen utearealer med lekestativer, tremmer, gabionmurer mm. Til hvert bygg ble det levert komplett utvendig teknisk bygg og batterirom for framtidig solcelleanlegg (i moduler fra Steinkjer), som var ferdig innredet.

Skanska Husfabrikken har vært ARCHICAD-brukere siden våren 2006 og boligene i Longyearbyen er et BIM-prosjekt tegnet i ARCHICAD.

- BIM-prosjekteringer er en absolutt nødvendighet, da det er så mange fag som skal sys sammen, og vi har lite endringsmuligheter når modulene er produsert. Tverrfaglig prosjektering er helt avhengig av BIM for å ivareta både kvalitet og framdrift i prosjekteringen. Vi BIM’er alle våre prosjekter. I dette prosjektet har vi hatt en annen prosjekterende på infrastruktur og fundamentering, så her har BIM vært helt nødvendig for kollisjonskontroll og visualisering av de utfordringene som har dukket opp, sier Feragen.

- Når det gjelder tegningsgrunnlag til byggeplassen, la vi ut både våre tegninger og modeller i formatene IFC, DWG og PDF på vårt prosjekthotell (ISI). Tett samarbeid mellom Skanska, Statsbygg og LNS har gjort det mulig å komme i mål på en god måte, tross sterkt tidspress, sier han.

- Bruk av moduler er en god byggemetode. Vårt byggesystem gjør at vi kan produsere modulene i et tørt og temperert miljø inne i fabrikken på Steinkjer. Vi mener dette fører til raskere produksjon, stor ferdighetsgrad, rask montasje og tett bygg på byggeplass, produksjon av boligene parallelt med grunnarbeider og mindre rigg på byggeplass, samtidig som kostnadene går ned og sikkerheten er bedre, sier Feragen.

- Det er utfordrende å bygge boliger på Svalbard, men de tekniske løsningene som man har kommet frem til har fungert veldig bra. Den største utfordringen har vært transport da de største modulene var ca. 50m² (5m x10m) og veide ca. 13 Tonn, opplyser Feragen.

Husene på Longyearbyen er en pilot i FoU-prosjektet i Klima 2050, og byggene oppfyller kravene til lavenergihus klasse 1. De er dermed noen av de mest miljøvennlige som er bygd i Arktis. 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår