Ny strømfordeling gir økt driftssikkerhet

 
Ny strømfordeling gir økt driftssikkerhet
Morgendagens automatisering av industrien stiller nye og høyere krav til strømfordeling i apparatskap. Kundene vil i økende grad være mer opptatt av montasjetid, fleksibilitet, vedlikeholdskostnader og ikke minst driftssikkerhet.

– Moderne strømfordeling med skinnesystem halverer antall koblingspunkter og reduserer derfor feilkilder som kan påvirke maskinens driftssikkerhet. I tillegg krever det inntil 30 % mindre montasjeplass sammenlignet med vanlige kablingssystemer, hvilket gjør det mulig å konfigurere komplekse løsninger selv når plassen er begrenset.

– Tradisjonell strømfordelingsteknikk anvendes i større eller mindre grad fremdeles i dag. Men å trekke kabler er ikke fremtiden, sier Bjørn-Terje Flidh, systemselger strømfordeling hos Rittal som mener at økende krav til driftssikkerhet vil forandre tavlebyggerbransjen.

Tradisjonell teknikk er ineffektiv
I tradisjonelle systemkonfigurasjoner monteres beskyttelse og brytere på DIN-skinne og/eller C-skinner. Større utstyr skrues direkte på montasjeplaten. Strømmen fordeles ved hjelp av rundleder og hver tilkobling er adskilt. Installasjonstiden øker således proporsjonalt med mengden av komponenter. Mangelen på systemkonsept fører til ineffektiv utnyttelse av plassen. Denne type system er vanskelige å endre eller utvide for å møte endrede driftsforhold.

Framtiden er skinnesystem
Teknologien med skinnesystem er ikke helt ny, men den har ikke fullt ut slått helt igjennom enda. Denne typen strømfordelingssystem betyr at sikringer og NH sikringsbrytere enkelt og pålitelig monteres og kobles direkte på strømførende samleskinner.

Utviklingen av teknologien innebærer at andre komponenter kan utstyres med berøringsbeskyttelse direkte på skinnen. Dette gjøres ved hjelp av at adaptere og komponenter forsynes direkte fra skinnen. Installasjonstiden reduseres effektivt. Korte kabler er også mulig å anvende, hvilket minimerer energitap (varme). All utvidelse og endring av systemet kan enkelt utføres. For eksempel kan moduler til kontaktorer erstattes enkelt og raskt.

– Sammenlignet med ett tradisjonelt utformet system er fortsatt et ”state-of-the-art” skinnesystem kortslutningssikkert. Dermed er det funksjonelt og driftssikkert selv ved relativt høye kortslutningsstrømmer, understreker Bjørn-Terje Flidh.

Økt effektivitet og pålitelighet
Rittal er verdensledende innen apparatskapsystemer for industriautomasjon. Selskapet har utviklet skinnesystemet Rittal RiLine med standardiserte komponenter for en enhetlig og modulært systemkonstruksjon. Plattformen innebærer at maskinbyggere og konsulenter også har muligheten til å veksle mellom flere testede fabrikat (inkludert Siemens, ABB, General Electric, Schneider Elektric, Eaton, Terasaki, Mitsubishi, Rockwell) uten større kostnad. De kan dermed møte de systemkriterier som hver kunde foretrekker og som tilfredsstiller kravene til designverifiseringen i samsvar med IEC 61439, uten å endre produksjonen av hele kabinettet.

Mer effektiv planlegging med programvare
En ytterligere fordel med standardiserte skinnesystem er muligheten til å arbeide med programvare for effektiv planlegging. Et eksempel er Rittal Power Engineering, som tilbyr end-to-end støtte for å lage standardkompatibel strømfrodeling, inklusiv montasjeplan og verifikasjonsdokumentasjon i tråd med IEC 61439-1/-2. Alle viktige parametere som strømmotstand, kortslutningsresistens, nødvendig IP kapslingsklasse på skapet, klimastyringsparametere, etc. er tatt hensyn til i byggingen av skinnesystemet.

– Skinnesystemet skaper ett nytt, effektivt arbeidssett som vil øke konkurransekraften for tavlebyggere og norsk industri, understreker Bjørn-Terje Flidh.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle