Ny riksvei Løten-Elverum på rekordtid?

 
Ny riksvei Løten-Elverum på rekordtid?Statsråd Solvik-Olsen fikk æren av å grave første «spadestikk» i en 90 tonns gravemaskin, for å markere starten på ny rv. 25/ rv. 3 Løten – Elverum. (Foto: Tom Fjellheim)
- Vi får et prosjekt som kan måle seg med hvilken som helst veiutbygging når det gjelder framdrift og kostnadseffektivitet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Tirsdag var det første «spadestikk» med samferdselsministeren og ledelsen i Skanska, som er Vegvesenets partner på OPS-prosjektet rv.3/rv.25 Løten-Elverum. Arrangementet foregikk ved Ånestadkrysset, rett ved Esso, Myklegard, der riksvei 3 møter riksvei 25.

Første OPS siden Grimstad-Kristiansand
Det spesielle ved utbyggingen er at det organiseres som vårt første OPS-prosjekt siden OPS Agder for mer enn ti år siden. Entreprenørselskapet Skanska med sitt OPS-selskap Hedmarksvegen AS står ansvarlig for bygging, drift av veien i 20 år, samt finansiering i byggeperioden. I sum er verdien på kontrakten 5,5 milliarder kr.
- Gjennom lange runder med de tre finalistene har vi forhandlet fram et meget god prosjekt. Samhandling gjennom et helt år har gitt bedre løsninger, redusert risiko og bedre pris, sier vegdirektøren i en pressemelding.

Innsparing på 20 prosent
- Kontrakten ligger om lag 1,5 mrd. kr lavere enn tidligere anslag. Det er en teoretisk innsparing på 20 prosent. Men vi reduserer ikke på standarden for eksempel i form av færre kryss eller vegbredder, understreker vegdirektøren.
- Forklaringen på at prosjektet kommer ut med lavere pris enn tidligere antatt ligger i måten vi har innrettet OPS-prosjektet økonomisk og juridisk. Entreprenørene har kunnet påvirke løsninger og risikoprofil i prosjektet, og dermed priset seg lavere, sier Gustavsen.

FAKTA:
- Ny rv.3/rv.25 mellom Løten og Elverum omfatter 16 km 4-felts veg og 9 km 2-felts veg med midtrekkverk og bygging av ny kontrollstasjon.

- Prosjektet skal gjennomføres på om lag to og et halvt år. Det starter i juni og veien skal åpnes 1. november 2020.

- Dette er det første OPS-prosjektet i veibyggingen på over 10 år. Skanska står for bygging, finansering og drift/vedlikehold i 20 år.

- Den tilbudte prisen på 5,5 mrd. kr er 20 prosent lavere enn tidligere kostnadsoverslag

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår