Ny lyshverdag for ungdomsskoleelever på Fusa

 
Ny lyshverdag for ungdomsskoleelever på Fusa
– Vi har store forhåpninger til at den dynamiske belysningen bidrar til å skjerpe konsentrasjonen og prestasjonene til våre elever.

Det sier undervisningsinspektør på Fusa Ungdomsskole, Arild Matland, i en pressemelding

– Når et så stort bygg oppføres er det alltid småplukk, men på LED-belysningen har vi ingenting å utsette. Tunable White er som natt og dag sammenliknet med lysstoffrørene på vår gamle ungdomsskole som var utgått på dato og ga dårlig lys, sier Matland,

– Fordelen med den dynamiske belysningen Tunable white er at den kan justeres etter den naturlige døgnryt¬men, spesielt i mørke måneder av året. Lyset kan enkelt tilpasses hvilken som helst læresituasjon i klasserommet eller sosiale happeninger. Vi er opptatt av å handle i tråd med anvendt forskning med hensyn til læring og utdanning. Ifølge internasjonale rapporter har lys en viktig læringseffekt. Vi begynner nå å se positive effekter av lyset, og har forhåpninger til at det kan være med på å hjelpe elever og lærere som for eksempel kan ha plager som hodepine.

– Elektroarbeidene på Fusa Ungdomsskole startet sommeren 2018. Det var en totalleveranse på svak- og sterkstrøm, som omfattet brannalarm, lyd- og lysinstallasjon, tavleleveranser og SD-anlegg, sier installatør Rune Åsmul i Fusa Elektro AS.
Fusa Elektro er en svak- og sterkstrøminstallatør til industri, landbruk, fiskeanlegg og privatboliger. Selskapet har 7 ansatte med hovedbase i Fusa. Sammen med SG Armaturen utviklet Celsius Teknikk AS et enkelt brukergrensesnitt til Tunable White.

– Alle lamper er Dali-styrte og hvert klasserom og lærerværelser, har bevegelsesfølere som regulerer lys og varme fra et brukervennlig bryterrele. 30 minutter etter at lærere og elever har forlatt klasserommet slukkes lyset, sier prosjektleder Rune Slettebakken i Celsius Teknikk.
Tor Ekerhovd fra Celsius Teknikk kan fortelle at Celsius Teknikk er en leverandør av byggautomasjonsløsninger til kommuner og næringsvirksomheter i Hordaland. Selskapet har 20 ansatte og to lærlinger.
– Sammen med SG Armaturen har vi levert lys- og styringssystem på Fusa Ungdomsskole. Det omfatter styringsintervaller/ driftsmoduser som forhåpentligvis vil øke læringen på skolen med Tunable White, sier Slettebakken.

Med Tunable White kan fargetemperaturen styres fra varmhvitt til kaldhvitt. Et varmt og avslappende lys om morgenen gir en myk start på dagen. Et kaldt lys om dagen trigger oppmerksomheten og gir større produktivitet. En kan og «roe ned» elever ved å sette en varmere belysning i klasserommet. Fargetemperaturen kan altså styres og tilpasses behovet til hver enkelt elev på Fusa Ungdomsskole.

– Når elevene kommer inn i klasserommet starter lyset på 3000K og kan justeres til ønsket kelvin nivå fra lysbryteren ved tavla. Med Tuneable White økes konsentrasjonen og motivasjonen blant elever, sier prosjektingeniør Roy Hauge hos SG Armaturen. Han kan fortelle at det på Fusa Ungdomsskole er benyttet LED-panelene DiLED med et enkelt brukergrensesnitt.

Nedhengte paneler som SG Facet II, styres med Tunable White i deler av arbeidsrommene til lærerne. I amfiet er den nedhengte og dråpeformede pendelarmaturen Consido i håndblåst glass, montert.SG Armaturen har nå i samarbeid med Osram utviklet en 1-fase dimmer tilpasset Tunable White.

– Dette er en verdensnyhet som vil gjøre det enklere å etterligne sollys i løpet av en dag og skaper best mulig lysforhold for de som oppholder seg innendørs, det være seg på jobb eller hjemme, sier Hauge avslutningsvis i pressemeldingen.

Bildet: Tunable White i et av klasserommene.

Bildet: I amfiet er den nedhengte og dråpeformede pendelarmaturen Consido i håndblåst glass montert.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår