- Nullvisjon i gravebransjen krever felles krafttak

 
- Nullvisjon i gravebransjen krever felles krafttakIllustrasjonsbilde: Engcons mål er en nullvisjon for ulykker som skyldes at skuffen løsner på grunn av uriktig håndtering.
Engcon fortsetter sikkerhetsinitiativet «Dig Smart. Dig Safe» også i år, og mener flere må utvikle og bruke smarte løsninger som eliminerer graveulykkene.

Siden Engcon lanserte Non Accident Generation i 2013, har selskapet ledet an arbeidet med å øke sikkerheten i gravebransjen. 7 år senere er det fortsatt altfor få aktører som helhjertet har engasjert seg i sikkerhetsspørsmålet. Engcons mål er en nullvisjon for ulykker som skyldes at skuffen løsner på grunn av uriktig håndtering. 

I fjor startet Engcon et globalt sikkerhetsinitiativ, «Dig Smart. Dig Safe», for å fremme bruken av smart teknologi for å forebygge ulykker. Målet med initiativet er å skape diskusjon rundt sikkerhetsproblemet og en bransjebevisst nullvisjon for ulykker som skyldes at skuffen løsner på grunn av uriktig håndtering.

SE VIDEO

– Fjorårets sikkerhetsinitiativ, «Dig Smart. Dig Safe», slo så godt gjennom at det ble skrevet hele 38 inngående artikler i medier over hele verden, fra våre nordiske medier til medier i Europa, Nord-Amerika og Asia. Men veien til endret atferd er lang, så vi viderefører initiativet til vi ser at sikkerhetsspørsmålet tas på alvor over hele verden, sier Ulrica Hellström, markedssjef hos Engcon i en pressemelding.

Norge er et av landene der man har tatt problemet på alvor. Maskingrossistforbundet i Norge har tatt et viktig skritt i riktig retning ved å gi ut anbefalinger om å stille strengere sikkerhetskrav enn de man finner i de internasjonale standardene. Det norske entreprenørselskapet Veidekke krever sikre redskapsfester på alle gravemaskiner over 5 tonn som de leier inn fra og med 1. januar 2020. I år følger den svenske fagforeningen SEKO opp med en digital sikkerhetskonferanse. Der vil Engcon presentere sitt sikkerhetssystem, og maskinforhandleren Maskinia vil fortelle hvorfor de velger å utstyre gravemaskinene med sikre produkter.

– En nullvisjon for ulykker på grunn av fallende skuffer er en utfordring som noen få aktører ikke kan klare å løse. Nå må alle berørte aktører engasjere seg. Så vi vil trolig gjenta opplegget «Dig Smart. Dig Safe» i mange år fremover, sier Ulrica Hellström før hun avrunder:

– Parallelt med arbeidet med å skape diskusjon, utvikler og lanserer vi smarte løsninger som eliminerer brukerfeil og ulykker. Vi forsøker i så stor grad som mulig å gjøre sikkerhetssystemer til standardløsninger, noe som betyr at gravemaskinføreren får dem med på kjøpet. På denne måten vil ikke kostnaden komme i veien for å investere i en sikker arbeidsplass. I høst begynte vi å levere et smart låsepanel og en sikker låsefunksjon under tiltrotatoren som kostnadsfri standard, og dette kan man enkelt beskrive som et automatisk bremsesystem på en bil. Vi hjelper føreren med å gjøre det rette. Vi kan forhåpentligvis tilby en oppfølger til våren.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår