– Norsk byggebransje er verdensledende

 
– Norsk byggebransje er verdensledendeBildet: F.v.: Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør i Atea, Simen Løvgren, forretningsutvikler i Skanska Digital og Aleksander Langmyhr, daglig leder i Dimension 10
Bruken av 3D-modellering og Virtual Reality (VR) til planlegging og utforming av byggeprosjekter blir stadig vanligere i Skanska. Nå får bransjen som helhet skryt for å ha gode forutsetninger for å kunne ta i bruk slik ny teknologi.

– Byggebransjen i Norge er verdensledende på det man kaller BIM, altså building information modelling – det å ha en 3D-modell som kjernen for ethvert byggeprosjekt. Det blir designet i 3D og all informasjonen ligger i 3D-objektet.

Det sier daglig leder Aleksander Langmyhr i VR-selskapet Dimension 10 i den nye tech-podcastserien «Teknologi av og for mennesker» i regi av Oslo Business Forum og Atea. Podcasten har premiere 15. januar og teller totalt 25 episoder som vil bli sluppet ukentlig i månedene som kommer.

– Det brukerne kan gjøre er å putte disse 3D-modellene av en bygning inn i Dimension10 sin software, ta på seg VR-headsetet og så er det som om du er inne i bygningen før den er bygget, fortsetter han.

Forretningsutvikler Simen Løvgren i Skanska Digital er gjest i den samme episoden. Han forteller at deres prosjekter allerede begynner å bli hundre prosent heldigitale, og at BIM- og VR-teknologi er noe Skanska bruker mer og mer.

– Med papirløse byggeprosjekter leveres ikke prosjektene bare til tiden, men raskere enn kravene, hvilket er en stor bonus både for byggherre og oss. Når vi bruker BIM aktivt, har vi i dag i noen prosjekter byggemøter der alle underentreprenørene kommer inn, representerer hvert sitt fag og hvor vi gjør såkalte «krasjkontroller». Når de er ferdige med byggemøtet, er det «enter» på tasten og ut på hver sin iPad. Deretter er det ut og briefe de involverte, og så blir bygget slik man er enige om i dette rommet. Da har vi unngått mange fremtidige problemer, sier Løvgren.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår