Norges største VA-prosjekt i startgropen

 
Norges største VA-prosjekt i startgropenBildet: Etatsdirektør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten og konserndirektør Steinar Myhre i Skanska under kontraktssigneringen
Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har inngått kontrakt med Skanska om byggingen av fjellhaller og tunneler på totalt fem kilometer vest i Oslo.

Det betyr at anleggsarbeidet i prosjekt ny vannforsyning Oslo vil starte om kort tid.

Kontrakten omfatter sprengning av store fjellhaller under Husebyskogen, to adkomsttunneler og en overløpstunnel fra Huseby til Sollerudstranda i Oslo. Om lag1,2 millioner kubikkmeter fast fjell skal tas ut. Dette er den første av åtte store kontrakter på byggearbeid i det som er Norges største vann- og avløpsprosjekt.

Kontrakten ble underskrevet fredag den 14. august

– Kontrakten representerer en viktig milepæl i dette store og komplekse prosjektet som skal sikre Oslo en tryggere vannforsyning. I arbeidet skal vi ta hensyn til omgivelsene og fortsette den tette dialogen med de som blir berørt. De siste forberedelser pågår nå slik at arbeidet snart kan starte opp. Vi ser fram til å komme i gang med byggearbeidene og til samarbeidet med Skanska, sier direktør Anna Maria Aursund i Vann- og avløpsetaten, i enpressemelding.

Prosjektet er Oslo kommunes største enkeltinvestering noensinne med en total kostnadsramme på 12,5 milliarder. Prosjektet ble vedtatt i bystyret høsten 2019, og den nye vannforsyningen skal stå ferdig 1. januar 2028. Kontrakten som er inngått med Skanska har en total verdi på 2,88 milliarder kroner. Kontraktsarbeidet er forventet å vare omkring 3,5 år fra oppstart høsten 2020.
Kontrakten følger kravene i Oslomodellen, og det er også satt strenge klima- og miljøkrav. Byggeplassen skal være fossilfri, og en rekke elektriske anleggsmaskiner skal derfor benyttes. I tillegg skal det brukes lavkarbonbetong som gir lavere klimagassutslipp.

Oslos vannforsyning er sårbar. Byen har bare én stor vannkilde og ett stort vannbehandlingsanlegg. 90 % av Oslos innbyggere får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet. Hvis noe skjer med vanntilførselen herfra står store deler av byen uten vann etter kort tid. Derfor er det vedtatt at Oslo skal bygge en reservevannforsyning med kapasitet til å forsyne hele byen med vann hvis dagens vannforsyning settes ut av spill.

Holsfjorden i Viken er valgt som vannkilde. Fra Vefsrud i Lier skal det bygges en 19 kilometer lang tunnel til Huseby i Oslo. Vannet ledes inn til et moderne vannbehandlingsanlegg som skal bygges i fjell under Husebyskogen. Videre skal det bygges en tunnel fra Huseby og inn til Oslo sentrum for å føre det ferdig behandlede drikkevannet inn på Oslos eksisterende vannledningsnett.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår