Norge et annerledesland?

 
Norge et annerledesland?Det er viktig at vi kommer i gang med bedre og mer rasjonelle prosesser, mener seniorrådgiver Bjørn Forwald (t.v) og seniorkonsulent i Geberit, Arvid Aalen. Foto: Odd Borgestrand
-Norske regler og Tekniske Godkjenninger må ikke bli så spesielle at de blir et hinder for innovasjon. Det mener seniorrådgiver Bjørn Forwald i Totalreform og seniorkonsulent Arvid Aalen. De to diskuterer innovative løsninger i VVS- og byggebransjen på Geberit-standen under Bygg Reis Deg. Spørsmålet er hvorfor Norge framstår som «annerledes-landet»?

Tekst: Odd Borgestrand - Film: Einar Langholen-Schulstad

Forwald trekker fram eksempler der det er mulig å gjøre prosesser og metoder enklere og smartere. Prefabrikkerte elementer er et eksempel.
-For en rørlegger må det være både tidsbesparende og fornuftig å installere delvis ferdige elementer i stedet for å bygge dem opp på plassen. En moderne byggeplass ser et noe annerledes ut enn for 30 år siden, men ofte er prosessene de samme. Vi kjøper ikke en PC i deler, men i byggebransjen er vi veldig glad i flest mulig enkelt deler. Fagfolk burde bruke tiden på å samkjøre systemer, og sjekke ut funksjonalitet for hele bygget.  Det er sjelden tid til å tenke helhet. Mitt klare ønske er at rådgivende ingeniører nå ser fordelen av å designe med flere prefabrikkerte enheter.  Vi er ikke gode nok til å se mulighetene på norske byggeplasser.

Det som er spennende eksempelvis for en rørlegger er å få ting til «å spille», at systemer fungerer. Den yngre generasjonen er vokst opp i en digital hverdag og de er opptatt av å se helheten i sine prosjekter.  Det er viktig at vi får en god organisering av prosessene, mener Forwald.

Godkjent for norske forhold
-For Geberit er det viktig å komme tidlig inn i prosessen for å bidra til en effektiv byggeprosess. Utfordringen for oss er å få prefabrikkerte elementer godkjent for norske forhold. Alle må se fordelen av å redusere antall enheter. Vi har systemer og løsninger som bransjen etterspør, og vi har en merkevare som står sterkt i det norske markedet, slår Arvid Aalen fast.

-Produktene står også sterkt i Tyskland, Østerrike og Sveits. Her gjennomfører vi solide installasjoner med prefabrikkerte elementer. Det bør det være rom for å få til også i Norge. Her er det mye å hente med tanke på lyd, akustikk, brannforebyggende tiltak og bygningsfysikken og alle andre momenter som er viktig i forbindelse med installasjoner.

Spesielt regelverk
For oss er det en utfordring at vi har et helt spesielt regelverk i Norge. Det som fungerer i industriland som Tyskland, Sveits og Østerrike blir ikke vurdert som godt nok for Norge. Det gjelder spesielt på vannskade-sikkerhet.  Skal vi effektivisere og forbedre sluttproduktene og dermed oppnå en enda bedre kvalitet må norske godkjenningsmyndigheter kanskje justere sitt fokus, mener Aalen.

-Det er et paradoks at Norge er best i Europa på å ta i mot EØS-regler, samtidig som vi har noen uforståelige tekniske krav sammenlignet eksempelvis med Tyskland, mener Bjørn Forwald. 

-Den eneste viktige forskjellen mellom Norge og Tyskland er at Norge er som en forstad med sine fem millioner innbyggere, mens Tyskland teller 83 millioner. I Norge har vi perioder med sterk kulde i deler av landet. I Tyskland har de perioder med høy varme. Kravet til isolasjon er dermed egentlig det samme, men likevel er vi annerledeslandet. Jeg forstår ikke hvorfor det er slik, sier en småfrustrert Bjørn Forwald, som lever med denne typen problematikk i sin rådgivertjeneste i Totalreform nærmest daglig.
Det er viktig at vi kommer i gang med bedre og mer rasjonelle prosesser, mener Forwald.  Aalen følger opp med å slå fast at rådgiverne må følge regelverket, for å være på «den sikre siden». Når regelverket ikke er oppdatert hindrer dette innovasjon i bransjen, mener han.

Konferanse for innovasjon
De to rådgiverne tar med seg en rekke praktiske utfordringer til konferansen Perfekte Bygg, som arrangeres på Kiel-ferja 9.-11.november.  Her vil de to møte aktører i bransjen som gjerne vil strekke seg litt lenger og dermed utfordre det norske regelverket.
-Skal vi oppnå visjonen om «det perfekte bygg» er det noen som må utfordre både regelverk og myndigheter, slik at vi får inn en ny dimensjon i norsk byggenæring, mener Bjørn Forwald.

-Det må være lov å stille spørsmål ved hvorfor norske regler i mange tilfeller er ulik resten av Europa, mener Forwald og Aalen, som ser fram til dypdykk i mange problemstillinger på vei til og fra Kiel.
Det er fortsatt mulighet for å melde seg på konferansen. Konferanseleder Forwald håper å fylle opp de 20 siste plassene i løpet av noen få dager.  For program og påmelding gå inn på www.perfektebygg.no
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår