Nordnorsk samarbeid skal løfte Altaskiferen

 
Nordnorsk samarbeid skal løfte AltaskiferenBildet viser Nordlyskatedralen Alta kirke i Alta, omkranset av Altaskifer som belegning. Foto: Frank Rune Isaksen / Frikant mediedesign AS
Det nordnorske FOU-samarbeidet SkiferSolid skal nå utarbeide anbefalinger for ressurseffektiv bruk av den lokale skiferen.

Norge legger natursteinsdekker for en milliard kroner hvert år, og andelen importert stein øker. Målet er å få flere til å velge Altaskifer som utendørs belegningsstein.

Nasjonal kulturarv

Altaskiferen representerer en av verdens største registrerte forekomster av kvartsskifer, og brukes blant annet til utendørs belegninger. Skiferen er en del av vår nasjonale kulturarv, og er et kortreist, miljøvennlig og solid alternativ med lange produksjons- og brukstradisjoner. Nå starter et nytt regionalt FoU-prosjekt som skal fremme gode helhetsløsninger og utarbeide anbefalinger for ressurseffektiv og miljøoptimal bruk av Altaskifer til store belegningsprosjekter i utemiljøer.

Vi velger billig granitt fra Kina

Hvert år legges natursteinsdekker for omkring 1 milliard NOK i Norge. Norske bykommuner er den største forbrukeren. Årlig legges det anslagsvis 150.000 kvm granitt og 20.000 kvm skifer som utendørs platedekker. Andelen importert naturstein er langt over fordoblet de siste 15 årene. Det er et uttalt ønske fra både byggherrer, entreprenører, konsulenter og arkitekter at det skal brukes mer norsk naturstein i offentlige og private prosjekter nasjonalt. Allikevel faller valget ofte på billigere alternativer som for eksempel granitt fra Kina.

- Et viktig mål med prosjektet er å dokumentere egenskaper og gi konkrete anbefalinger for bruk, slik at Altaskiferen blir et naturlig valg som belegningsstein, sier prosjektleder Lisbeth Alnæs i SINTEF i en pressemelding

Ny materialkunnskap 

SkiferSolid vil fremskaffe ny materialkunnskap og forståelse av skiferens konstruktive egenskaper, og studere samvirke og konstruksjonsoppbygging for typiske bruksbelastninger og grunnforhold. Prosjektet vil også fremskaffe bedre kunnskap om hvordan eksponeringsforhold og brukspåkjenninger som trafikkbelastning påvirker funksjonalitet og holdbarhet. I tillegg skal kostnader og miljøaspekter tilknyttet belegninger av skifer belyses.

- Vi kommer til å gjennomføre undersøkelser og utprøvinger, inklusive teoretiske analyser og et feltforsøk som skal følges opp over prosjektperioden. Prosjektet vil også dra nytte av tidligere erfaring og kunnskap, sier Alnæs.

Regionalt bedriftssamarbeid 

Målet er at regionalt bedriftssamarbeid skal føre til økt verdiskapning og forretningsvirksomhet.

- Oppdatert kunnskap og anbefalinger for ressurseffektiv og miljøoptimal bruk av Altaskifer vil gi landskapsarkitekter, konsulenter, entreprenører og byggherrer bedre forutsetninger for å nyttiggjøre skiferen, sier Alnæs.

SkiferSolid er et regionalt bedriftsprosjekt. Deltakerne er Altaskifer AS, Odd Erik Oppheim AS, Verte Landskap & Arkitektur AS og SINTEF. Prosjektet varer fra 2019 til 2022, og finansieres med støtte fra Regionalt Forskningsfond Nord-Norge.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår