Nord universitet skal bygge for 629 mill.kr.

 
Nord universitet skal bygge for 629 mill.kr.Nord universitet, bibliotekbygg. Foto: Jaro Hollan/Statsbygg. Arkitekt: Arkitektstudio, Bodø.
Kunnskapsdepartementet har gitt klarsignal til å starte forprosjektering av Blått bygg ved Nord Universitet i Bodø. Det er snakk om 8000 m2 nybygg med en ramme på 629 millioner kroner.

– Bodø er enda ett skritt nærmere å få et mer fremtidsrettet campus hvor helse, klima og havnæringen skal spille en mer sentral rolle, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en melding fra Kunnskapsdepartementet.

Bakgrunnen for prosjektet er at dagens lokaler hverken er store nok, eller tilpasset dagens krav til funksjonalitet og standard for å kunne drive undervisning og forskning på høyt internasjonalt nivå. Blant annet har det vært vanskelig å innfri HMS-krav ved laboratorier og å øke opptakskapasiteten for sykepleierutdanningen.

Nødvendig for å øke kvaliteten i forskning og utdanning
– Blått Bygg vil være en viktig forutsetning for at Nord universitet skal kunne styrke den maritime og helsevitenskapelige kompetansen i regionen. Jeg vet at dette bygget har vært og vil være en viktig sak for Bodø, og jeg har blitt kontaktet av næringslivet og flere Bodøpolitikere om framdriften, sier Nybø.

Nybø fremhever at prosjektet skal styrke det faglige satsingsområdet marin økologi, genomikk og havbruk, som er i tråd med regjeringens føringer i revidert langtidsplan for forskning og høyere utdanning og med regjeringens havstrategi.

8000 m2 nybygg med en ramme på 629 millioner kroner
Prosjektet sørger både for bedre utnyttelse av eksisterende bygg og vil gi helt nødvendige løsninger for å fremme høy kvalitet i forskning og utdanning ved Nord universitet. Totalt vil det være 8000m2 nybygg og 1680m2 ombygging og rehabilitering.

Kostnaden til og med ferdig forprosjekt er beregnet til 33 mill. kroner, hvorav 30 mill. kroner finansieres over Statsbyggs grunnbevilgning og 3 mill. kroner av Nord universitet. Styringsrammen for hele prosjektet er anslått til 629 mill. kroner.

Blått bygg skal redusere klimaavtrykket og øke energieffektiviteten
Nybygget skal bygges som passivhus og skal oppnå minst 35 prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenlignet med standard byggepraksis. Miljøambisjonene er i tråd med Statsbyggs miljøstrategi og Kunnskapsdepartementets ambisjon om å redusere sektorens klimagassutslipp.

Hvem blir landets grønneste universitet?
Nybø har satt som mål at universiteter og høyskoler skal bli landets grønneste sektor. Derfor har hun tatt initiativ til en konkurranse mellom universitetene og høyskolene. Deltakerne får grønt, gult eller rødt lys etter hvor mye de har klart å redusere flyreiser, energibruk og innkjøp av varer og tjenester.

– Universitetene og høyskolene må være spydspisser i arbeidet for å nå klimamålene. Ingen andre kjenner konsekvensene av klima- og miljøendringene bedre. Vi må vise at vi kan leve som vi lærer, sier Nybø.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår