NEK og Statens vegvesen inngår avtale

 
NEK og Statens vegvesen inngår avtaleFra venstre: Jørn Holtan (Statens vegvesen), Gunnar Gjesdal (NEK) og Leif T. Aanensen (NEK)
Statens vegvesen og Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har inngått en ny samarbeidsavtale. Avtalen innebærer at NEK skal utarbeide standarder for el og ekom i vegtrafikksystemer. Standarden vil sikre oppfyllelse av bestemmelsene i Vegdirektoratets normaler.

Den norske samferdselssektoren er i sterk utvikling. En vei har i dag et omfattende elektrisk anlegg som består av elkraft, maskiner, ekom og automasjon. Årlig regner man med en verdiskapning innenfor el og ekom på ca. 5 milliarder kroner i veganleggene. Bare med E39 Rogfast alene regner en med at investeringene til el- og ekomanlegg vil være i størrelsesorden to milliarder kroner.

Kvalitet og elsikkerhet
For å sikre ønsket kvalitet og elsikkerhet i elanlegg i vegtrafikksystemene har Statens vegvesen utviklet håndbok N601 Elektriske anlegg. Denne håndboken gjelder alle elektriske installasjoner i veganlegg og skal brukes både ved nye veganlegg og ved oppgradering av eksisterende. Med bruk av håndboken ønsker man å gjøre utbygging av veganlegg enklere og mer rasjonelt.

Samarbeid mellom Statens vegvesen og NEK
- Vi har valgt å inngå en samarbeidsavtale med NEK for å utarbeide en standard for el og ekom i veganlegg. Den nye standarden vil fungere som referanse for Vegdirektoratets normaler og vil gi krav til tekniske og materielle løsninger. Vi har sett behovet for en bredere forankring både hos leverandører og oppdragsgiver. Med NEK har vi fått en samarbeidspartner med erfaring og kompetanse fra lignende prosjekter, forteller Jørn Holtan i en pressemelding.

Standardisering
Tradisjonelt foregår elektroteknisk standardisering på en internasjonal arena. I dette tilfellet finnes det ikke noe tilsvarende internasjonalt arbeid som kan danne basis. NEK oppretter derfor en nasjonal normkomite med medlemmer som representerer veiutbygging på bred front. Komiteen vil utarbeide kravene i standarden som vil gjelde alle veier enten de er eid av stat, fylke eller kommune.

- Vi er glad for denne muligheten til å samarbeide tettere med Statens vegvesen. Denne standarden vil bli svært viktig for vegutbyggingen i Norge og sikre oppfyllelse av Vegdirektoratets normaler. Vi vil i tiden framover arbeide med opprettelse av en normkomite, som vil sikre bred forankring. Komiteen skal få på plass den nye standarden på rekordtid. Målsetningen er at vi kan levere et ferdig arbeid i løpet av 2020. Dette er en halvering av normaltiden forteller Leif T. Aanensen som er administrerende direktør i NEK i meldingen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår