Nattarbeid for enhver pris?

 
Nattarbeid for enhver pris?
Kommentar: Når Arbeidstilsynet behandler søknader som inkluderer nattarbeid, gir vi normalt ikke samtykke til flere enn to til tre nattevakter etter hverandre. Er vi for strenge?

Dette innlegget er skrevet av Borghild Lekve, regiondirektør i Arbeidstilsynet Vestlandet og Jens Erik Romslo, leder for Arbeidstilsynets arbeidstidsenhet. Innlegget sto på trykk i Dagbladet 22. oktober 2018.

Nødvendigheten og forsvarligheten av nattarbeid er et tilbakevendende tema i arbeidslivet. Utgangspunktet i arbeidsmiljøloven er at nattarbeid ikke er tillatt. Årsaken er den helsemessige belastningen ved nattarbeid og at loven skal beskytte arbeidstakerne mot denne risikoen.

For at nattarbeid skal være tillatt, må det være nødvendig ut fra arbeidets art og helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig.

Når Arbeidstilsynet behandler søknader som inkluderer nattarbeid, gir vi normalt ikke samtykke til flere enn to til tre nattevakter etter hverandre. Hvis du har vært våken flere netter på rad, har du kjent hvordan kroppen din reagerer. Tenk at du da i tillegg skal prestere på jobb.

Forskning viser at den som arbeider flere nattskift på rad, ofte får for lite og for dårlig søvn på dagtid mellom nattskiftene. Allerede etter ett nattskift trenger mange to normale netters søvn for å bli fullt restituert. Med flere nattskift etter hverandre, opparbeides et økende søvnunderskudd og redusert funksjonsevne. Tiden som skal til for å komme tilbake til normal døgnrytme, øker også med antall nattskift på rad.

Nattarbeid kan dessuten føre til økt risiko for ulykker og søvnforstyrrelser, og ulykkesrisikoen øker med lengden på skiftet.

I sektorer som helse- og omsorg, politi og brannvesen, er det behov for nattarbeid. Selv når nattarbeid er uunngåelig, må man ikke glemme grunnlaget for hvorfor nattarbeid i utgangspunktet er forbudt – nemlig å unngå for stor helsemessig belastning på den enkelte.

Les mer om reglene for nattarbeid

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår