Når ren energi blir ren kunst

 
  • Designet av besøkssenteret er inspirert av østers. (Illustrasjon: Juice Architects)

    Designet av besøkssenteret er inspirert av østers. (Illustrasjon: Juice Architects)

  • Galleri. (Illustrasjon: Juice Architects)

    Galleri. (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

  • (Illustrasjon: Juice Architects)

    (Illustrasjon: Juice Architects)

Forrige
Neste
 
Et helt unikt prosjekt ser dagens lys i Swansea Bay sør i Wales. I tillegg til å produsere fornybar energi til 120.000 boliger, blir Swansea Bay Tidal Lagoon en turistattraksjon i en helt egen skala.

Et unikt prosjekt ser dagens lys i Swansea Bay sør i Wales. I tillegg til å produsere fornybar energi til 120.000 boliger, blir Swansea Bay Tidal Lagoon en turistattraksjon i en helt egen skala.


Av Birgitte Henriksen  Illustrasjoner: Juice Architects
Mellom 70.000 og 100.000 besøkende er ventet årlig når Swansea Bay Tidal Lagoon er oppe og går i 2018. Besøkende kan nå frem til fots, med sykkel eller el-buss. Selve besøkssenteret ligger 3,5 km ut i bukta, på en kunstig øy nær det ytterste punktet av lagunemuren.

Stort potensiale
Anlegget blir verdens første, menneskeskapte, energiproduserende tidevannslagune. Beregnet kapasitet er 240MW, og Swansea Bay Tidal Lagoon skal kunne sørge for ren, fornybar – og stabil og forutsigbar – energiproduksjon for mer enn 120.000 hjem. Det er nok til å dekke det årlige strømforbruket til 70 prosent av Swansea Bays boliger, i over hundre år. Stabile strømleveranser vil bli en stor utfordring for Storbritannia i fremtiden, og den britiske regjeringen mener at tidevannskraft kan spille en betydelig rolle i Storbritannias fremtidig elektrisitetsproduksjon.

Røft vær
London-baserte Juice Architects, som spesialiserer seg på bygde miljøer med sterk fokus på bærekraft, har tegnet det ikoniske besøkssenteret.
- Vi er veldig stolte over dette prosjektet, og å kunne være del av så betydningsfull fornybar energikilde, sier Paul Newman i Juice Architects til Byggfakta.
Designerne har måttet ta hensyn både til de ytre påkjenningene med til dels røft vær, og samtidig gjøre mest mulig utav den unike beliggenheten for de besøkende.
Tunge bærekrafts-hensyn er lagt til grunn i utformingen av dette 3.500 kvadratmeter store landemerket, noe som gjenspeiler den rene energiproduksjonen som skal foregå der.
- Vi har prøvd å designe en bygning som kan svare til sitt miljø, er robust, men på samme tid elegant og enkelt, skriver Juice Architects på sine nettsider.
 

Østers
Arkitekturen er inspirert av formen til østersen, som også har en viktig posisjon i områdets historie.
Det iøyenfallende designet er bygget opp med flere overlappende skjell, der den ytterste veggen vil skjerme for vind og bølger. Overflaten er i betong med grov tekstur, og de høye vinduene gir utsikt over bukta. Innvendig vil de kurvede veggene få perlemoraktig finish i gips – som minner om østersen og gir en kontrast til de utvendige flatene. Interiøret skal være fleksibelt slik at det kan tilpasses ulike utstillinger og andre aktiviteter i besøkssenteret. Taket over det øvre galleriet får en tømmerkonstruksjon, som vil stå i kontrast både til de ytre og de indre veggene, og gi et naturlig uttrykk.

Gallerier
I tillegg til de tekniske funksjonene vil bygget gi plass til fritidsaktiviteter, kultur og undervisning. Besøkssenteret er knyttet til turbinhallen, og som en del av opplevelsen kan de besøkende også få tilgang til denne. Bygget vil ha galleri, kafe, auditorium, undervisningsrom og utstillingsareale. De store turbinpropellene kan man se gjennom glass. På taket blir det etablert en takhage, utformet slik at den kan bli en naturlig, økologisk base for dyrelivet i området.
Bærekrafttanken er gjenspeilet i hele utformingen av bygget, som vil være selvforsynt med energi. Designet tar hensyn til dagslys, luftstrømmer og varme. Der det er behov for andre lyskilder enn sola, blir det brukt lavenergilamper for å holde strømforbruket nede. Regnvann skal samles opp, og gråvann resirkulert.
Masterplanen for Tidal Lagoon er laget av LDA Designs. Andre sentrale aktører i prosjektet er Evolve, Atkins Global og Costain. Utbygger er Tidal Lagoon (Swansea Bay) plc

Kilde: Juicearchitects.com

Les mer om prosjektet her

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår