Nå blir det mye enklere å søke byggetillatelse

 
Nå blir det mye enklere å søke byggetillatelseKommunikasjonssjef i Direktoratet for byggkvalitet, Gro Maren Mogstad Karlsen, innrømmer at dagens søknadsløsninger for byggesaker er utdaterte og heller ikke oppfyller tilgjengelighetskravene som stilles til nye digitale løsninger. Men innen utgangen av året lover hun nye løsninger. (Foto: /Morten Brakestad)
Rundt 100 000 byggesøknader sendes Direktoratet for byggkvalitet årlig. Den digitale søknadsløsningen er sterkt kritisert, men direktoratet lover nye løsninger under Altinn før året er omme.
Av Therese Alne Bolin
 
I samarbeid med KS og IKT-leverandører legger Direktoratet for byggkvalitet til rette for at kommersielle leverandører nå skal tilby digitale søknadsløsninger.
 
Mange nye digitale løsninger
Dette er i tråd med statlig IKT-politikk. Allerede i løpet av året kan folk søke gjennom den nye løsningen, også andre tjenester er i produksjon. 
- De nye løsningene vil være mer brukervennlig enn dagens ByggSøk. For eksempel er ByggSøk et generelt system som ikke skiller mellom ulike brukere. De nye søkeløsningene vil skille mellom søknader som må gjøres av ansvarlige foretak og tiltak folk flest kan søke om. Dette vil bli en stor forbedring og gjøre det lettere for folk flest å søke om enkle byggetiltak, forteller Gro Maren Mogstad Karlsen, kommunikasjonssjef i Direktoratet for byggkvalitet.
 
De nye digitale søknadsløsninger vil være på plass i løpet av året, lover Mogstad Karlsen. Et nytt og enklere søknadsskjema for tiltak uten ansvarsrett kommer allerede over sommeren.
 
Integrerte løsninger for fagfolk
For de profesjonelle aktørene i byggenæringen vil de nye løsningene bli integrert i digitale fagsystemer som brukes i dag og tilpasses de ulike yrkesgruppene, slik vil søknadsløsningen for eksempel bli integrert i arkitektenes systemer.
 
For vanskelig for forbrukerne
Forbrukerrådet har nylig testet hvor lett det er å søke om byggetillatelse på nett. Resultatet viser at det krever sin fagmann. konsulentfirmaet Knowit har sett nærmere på nettløsningen for å søke, og det viser seg at nordmenn som har planer om å bygge for eksempel en ny garasje, eller et tilbygg, kan ha den tøffeste jobben foran PC-en.
Direktoratet for byggkvalitet innrømmer at dagens løsning er for dårlig. 
- Det er bra at Forbrukerrådet er utålmodige på vegne av forbrukerne, men her slår de inn åpne dører, sier Mogstad Møller.
 
Hun viser til at arbeidet med nye løsninger er i gang;
- ByggSøk baserer seg på utdatert teknologi og oppfyller heller ikke tilgjengelighetskravene som stilles til nye digitale løsninger. Derfor jobber vi med å få på plass ByggSøks arvtakere på Altinn. 
 
 
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår