Myk landing etter høykonjunktur

 
Myk landing etter høykonjunkturIllustrasjonsbilde: Getty Images
I en rapport varsler det svenske konjunkturinstituttet om lavere aktivitet innen bygg- og anleggsbransjen. Dette berører også arkitektbransjen, som opplever færre oppdrag og mindre marginer.

Av Bjørn Laberg

I rapporten understrekes det likevel at arbeidsløsheten i denne yrkesgruppen stiger ganske langsomt, og fra lave nivåer. Fra 1,3 prosent høsten 2018, til 1,7 prosent i september 2019.
Tatjana Joksimović, forbundsleder i Sveriges Arkitekter, støtter beskrivelsen som konjunkturinstituttet har kommet med.

– Dette er ingen uventet utvikling, og samtidig vil jeg si at situasjonen er stabil. Det ser ut som om bransjen går inn for en «myk landing», som kan gi tid for ettertanke, for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Uavhengig av konjunktur vil det alltid være behov for arkitektkompetanse. Nå er tiden inne for å tenke over om denne kompetansen utnyttes på beste måte, i omstillingen til en mer bærekraftig samfunnsutvikling, mener hun.

Rapporten viser videre at 18 prosent av svenske arkitektbedrifter planlegger nyansettelser, mens 5 prosent har planer om nedskjæringer i bemanningen. 72 prosent planlegger uforandret antall ansatte.

– Vi har beredskap for en økt arbeidsledighet, og følger situasjonen nøye, sier Tatjana Joksimović.

Hun ser også at studenter og nyutdannede arkitekter nå står foran visse utfordringer.

– Det er disse som har problemer med å komme inn i arbeidsmarkedet. Dette stiller krav til oss som forbund. De som blir rammet må likevel bli nødt til å tenke over om man er beredt på å pendle eller flytte på seg for å få jobb, eller eventuelt satse på videreutdanning, sier hun.

Tatjana Joksimović tror de gode tidene man har opplevd kan ha fått bransjen til å fortrenge hvordan lavkonjunktur ser ut.

– Vi er del av en stor konservativ bransje, som er vant til forretningsmodeller med en viss variasjon. Nå kreves det en helt ny type lederskap. Dette innebærer ny kompetanse, nye forretningsmodeller som bygger på bærekraft, samt en modenhet til å adressere sosiale spørsmål. Vi må bort fra gammelt tankegods. Dette krever lederskap som ikke baserer seg på excellark, undertreker Tatjana Joksimović, forbundsleder i Sveriges Arkitekter.

Kilde: arkitekten.se

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår